full screen background image
Search
2020. október 30. péntek -
  • :
  • :

Szent István eszméje aktuális eszmei-politikai törekvéseket is megjelenít

Szent István eszméje aktuális eszmei-politikai törekvéseket is megjelenít

2020.08.19. „Magyarország ma azért létezhet még, mert az előttünk járó nemzedékek, amikor kellett, kiálltak az országért, és megőrizték azokat az alapokat, amelyeket Szent István tett le. Ezt a hazát pedig ma is a magyar emberek hite, életereje és anyanyelve élteti”- hangzott el a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén, kedden.

Az ünnepség elején Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd az ünnepség felvezetéseként elmondta, elődeink ezer esztendővel ezelőtt keresztény és független magyar államot teremtettek. „Keresztényt, mert érezték, csak a hitnek teremtő ereje van, és független államot, mely védelmet és oltalmat nyújt az országban élőknek. Augusztus 20. a függetlenségről és a szabadságról is szól, de egyiket sem adják ingyen”- mondta.

„Ma is vannak erők, amelyek azt követelik, hogy mondjunk le a függetlenségünkről, mert a nemzet szerintük már a múlt. Ők nemzetek nélküli Európát akarnak, amelyet kedvükre lehet irányítani. Magyarország ma azért létezhet még, mert az előttünk járó nemzedékek kiálltak az országért, és megőrizték azokat az alapokat, amelyeket Szent István tett le. Választanunk kell tehát, hogy megvédjük-e Magyarország függetlenségét vagy a nemzet sorsát nemzetnélküli liberálisok kezébe adjuk, akik véget akarnak vetni annak az Európának és Magyarországnak, amelyet mi ismerünk”-hívta fel a figyelmet a megye elnöke.

Végül kiemelte, az elődeink által alapított keresztény és független állam már több mint egy évezredre biztosítja magyarként való megmaradásunkat Európában. „Államalapításunkra emlékezve tehát ünnepelnünk kell az időtlen magyar Hazát, melyet a magyar emberek –bárhol éljenek is a nagyvilágban- hite, életereje, anyanyelve testesít meg és éltet”- hangoztatta Németh Zoltán.

Az ünnepi beszédet Székely Zoltán művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója mondta. Beszédében hangsúlyozta, Szent István tisztelete a katolikus nemzeti identitástudat megtestesítője volt, amely szorosan összefonódott Mária kultuszával, s a kettő együttesen alkotta a Patrona Hungariae eszmét.

„Első királyunk személye azonban alkalmas volt arra is, hogy ezen túlmenően aktuális eszmei-politikai törekvéseket jelenítsen meg, amelyeknek tekintélyt kölcsönözhetett illetve történelmi igazolást adhatott. Ekként a 19-20. században az egységes magyar állam eszméjét szimbolizálta. Az I. világháborúig az országot feszítő centrifugális erőkkel szemben, Trianon után pedig a területi revízió történeti jogalapjaként”- emelte ki beszédében a művészettörténész.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Győr-Moson-Sopron, közgyűlés
Close