full screen background image
Search
2020. július 15. szerda -
  • :
  • :

Szelektálj a Tisza-tóért!

Szelektálj a Tisza-tóért!

2016.05.05. Itt több dobásod van! Szelektálj a Tisza-tóért – ez a szlogenje annak a projektnek, amely a Tisza-tó térségében a környezettudatos magatartás erősítését tűzte zászlajára.

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség -Nemzeti Hulladékgazdálkodási Intézet támogatásával a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, több szakmai – állami és civil – szervezettel összefogva valósítja meg a “Tiszta tó a Tisza-tó” projektet. A projekt indítása kapcsán tartott ma sajtótájékoztatót Abádszalókon Búsi Lajos, az OKTF-NHI főigazgatója és Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.

Az együttműködésnek köszönhetően számos rendezvény, akció valósul meg az elkövetkező pár hétben. A programok több helyen kapcsolódnak a Tisza-tó Napja rendezvénysorozathoz. Ilyen lesz például az általános iskolák 6.osztályos diákjai számára meghirdetett Tisza-tavi Ki?Mit?Tud? vetélkedő országos döntője Kiskörén május 9-én. “Tiszta tó a Tisza-tó címmel szakmai konferencia lesz május 13-án Kiskörén, ahol kiemelt témakör lesz a környezettudatosság, a környezeti fenntarthatóság fontossága a jelenlegi fejlesztési ciklus pályázataiban.

A projekt kiemelt része a 3 színű szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezése a tó körüli kikötőknél, strandokon, több mint 30 helyen.

Mindannyiunk közös érdeke a Tisza-tó állapotának, környezetének minél hosszabb ideig minél jobb állapotban történő megőrzése. Sajnos a tó jellegéből adódóan erősen kitett a Tisza folyó felsőbb szakaszairól érkező szennyeződések ártalmas hatásainak. Tekintettel arra, hogy ezek a hatások jellemzően Magyarország határain kívülről származnak, valamint arra, hogy a Tisza-tóig nincs olyan létesítmény a folyón, mely érdemben a szennyeződés akadályát képezhetné – ezekkel szemben védtelenek vagyunk, és ezek kezelése speciális eszközöket, igényeket kíván. Ezért kiemelten fontos, hogy a helyi viszonylatban keletkező hatások minél inkább kivédhetőek legyenek. Ennek talán leghatékonyabb eszköze a helyi lakosság, illetve az ide látogatók környezettudatosságának formálása, hiszen ezzel már a hatások keletkezésének helyén kezelhető a probléma.

Tekintettel arra, hogy a Tisza-tó közelében nem található jelentős ipari, vegyi üzem, a helyi viszonylatban keletkező antropogén hatások alapvetően a hulladék képződéséből adódnak. A tóra látogatók jellemzően a helyi strandokon, kikötőkben érik el céljukat, illetve előbb utóbb oda érkeznek a part mentén haladva. A környezettudatos gondolkodásmód kialakítása talán itt kapcsolható leginkább össze az egyes személyek illetve a környezet között – hangzott el a tájékoztatón.

Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Abádszalók, Jász-Nagykun-Szolnok megye, környezetvédelem, Kovács Sándor
Close