full screen background image
Search
2020. február 19. szerda -
  • :
  • :

Számvetés, visszatekintés

Számvetés, visszatekintés

2019.09.02. A 2014-2019-es ciklus utolsó ülését tartotta ma délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Sükösdön, az Egyházközösségi Házban. Tamás Márta polgármester asszony köszöntője után, Rideg László elnök tájékoztatta a közgyűlést a két ülés között eltelt időszak fontosabb ügyeiről.

Közeleg 2019 ősze, hamarosan ismét lezárul egy önkormányzati ciklus, s összegezzük az elmúlt öt esztendő történéseit. A megyei önkormányzat a 2014-2019-es időszakra vonatkozóan elkötelezte magát amellett, és mindent meg is tett annak érdekében, hogy mindaz, ami számunkra, Bács-Kiskun megyeiek számára olyannyira fontos, bővüljön és fejlődjön. Ilyenkor a kitűzött célok tükrében áttekintjük a sok éves munkát, levonjuk a következtetéseket, tapasztalatokat summázunk, melyek a jövőt is formálhatják. Több mint 70 oldalas beszámolóba sűrítettük össze és tártuk a testület elé a mindennapjainkat kitöltő, sokrétű, szakmai munkát, és az ezek mentén született értékeket és eredményeket.

Nem csak a közgyűlés, de annak szervezetei is beszámoltak az elmúlt években végzett tevékenységeikről. Visszatekintést adott a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Pénzügyi és Turisztikai Bizottsága, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Terület-és Vidékfejlesztési Bizottsága, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Jogi, Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság is, valamint beszámolót adott a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság 2018. évi tevékenységéről.

Az önkormányzat már most számos feladatot körvonalazott és célt tűzött ki a következő ciklusra, melyek közül az egyik legjelentősebb – az egyébként országosan is jellemző – népességfogyás megállítása érdekében tett törekvése. A KSH 2019 júliusában közétett adatai szerint az év első öt hónapjában a születések száma 21%-kal kevesebb, a halálozásoké 0,5%-kal több volt 2018 azonos időszakához képest.

A népesség fogyásának megállítása és a családok szerepének megerősítése ezért nem csak a kormány, de a megyei és települési önkormányzatok kiemelt feladata is. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat első lépésként családvédelmi akciótervet kíván készíteni, hogy ezzel elősegítse a megyében a családalapítás, a gyermekvállalás társadalmi megbecsülését, és a megyét jellemző demográfiai folyamatok kedvező irányba fordítását.

A közgyűlés a megyei és a sükösdi önkormányzat közös és szimbolikus faültetésével zárult, melyhez a fát – a hagyományokhoz híven – a Barna és Fiai Faiskola biztosította.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, közgyűlés, önkormányzat, Rideg László
Close