full screen background image
Search
2020. január 25. szombat -
  • :
  • :

Szakképzés 4.0: 174 alapszakma közül lehet választani

Szakképzés 4.0: 174 alapszakma közül lehet választani

2019.11.01. A Szakképzés 4.0 programot törvényjavaslatként benyújtották a kormányhoz, amelyet elsőként Bács-Kiskun megyében a „Szakmai nap a szakképzésről” konferencián ismertettek 2019. október 30-án a Megyeháza Tanácstermében. A program az országos stratégia része, amely a megyei szintű támogatással, ösztönző programokkal kiegészülve még hatékonyabban képviseli a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat gazdaságfejlesztési és népességmegtartási törekvéseit.

Az “Együttműködés a helyben foglalkoztatásért TOP-5.1.1-15-BK1-2016-00001” megnevezésű projekt keretében rendezett szakmai napot Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke nyitotta meg, aki beszélt a megyénkben folyó népességmegtartó és gazdaságfejlesztő munkáról, valamint a megyei önkormányzat elkötelezettségéről az itt élők életminőségének javítása iránt.

Szakál Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szakmai vezetője a gazdálkodó szervezetek munkaerő keresletének és képzési igényeinek várható alakulásáról készült kutatási eredményeket ismertette. A megyében működő vállalkozások tevékenysége alapján szinte minden területen tapasztalható a munkaerőhiány, amely megoldását a gazdálkodó szervezetek elsősorban a képzésben látják.

Nem kevesebb emberre, hanem jól képzett szakemberekre lesz szükség a jövőben – jelentette ki dr. Hafiek Andrea az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság Szakképzési és Felnőttképzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szakképzésről tartott szakmai napján.

Mint a tanácskozáson elhangzott: a Szakképzés 4.0 program már nem stratégiai tervezet, mert azt törvényjavaslatként benyújtották a kormányhoz. Az új szakképzés lényege, hogy az keresletvezérelt és igazodik a gazdaság elvárásaihoz, hiszen a szakképzés a piacra képez.

A szakképzésben zajló jelentős változtatások kapcsán Hafiek Andrea elmondta: olyan igények érkeztek a vállalkozások részéről az utóbbi időben, amivel már nem nagyon tudott a szakképzés megbirkózni, ezért egy drasztikus lépést kellett tenni. Mint elhangzott: kialakították a szakmák új rendszerét és a korábbi, már-már kezelhetetlen az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ) felvett 759 szakmai képzés helyett, leszűkítették az alapszakmák számát 174-re.

A következő tanévtől a szakmát tanulni akaró nyolcadikos gyerekek eldönthetik, hogy technikumokba – ahol öt év a képzési idő –, vagy pedig a hároméves szakképzőkbe jelentkeznek. A tanulók a jövőben sokkal átláthatóbban tudnak majd választani a képzések közül. A továbbtanuló diákok először ágazati ismereteket tanulnak, és ezután választhatnak szakmát.

Hafiek Andra szólt arról is, hogy manapság már lényegesen magasabban képzett munkaerőt vár el a gazdaság. Kiemelte: a műszaki képzés aránya hazánkban igen magas, amit a jövőben is jó lenne megtartani. – Az ipari termelésben az automatizáció hatása óriási, a termelésben a gépek, a robotok átveszik azokat a szerepeket, amiket jelen pillanatban sok helyen még a képzetlen vagy rosszul képzett munkaerővel látnak el. A kutatások szerint: nem kevesebb emberre, hanem jól képzett szakemberekre lesz szükség a jövőben, olyan emberekre lesz szükség, aki kommunikálni tudnak a robottal, irányítani, szerelni tudják a gépeket. Ez egy óriási kihívás az egész oktatási rendszerünk előtt – tette hozzá az ITM főosztályvezetője.

Szalai Anna, az AIPA kft. ügyvezetője ismertette az „5letből Jövő Pogram” részleteit. A játékos gazdasági vetélkedőt 2016 őszén indították útjára, hogy a középiskolák 10. és 11. évfolyamos diákjai érdeklődését felkeltsék a vállalkozói lét iránt. A program kiemelt feladata a fiatalok gazdasági ismereteinek bővítése és szemléletformálása. 2019-ben már 55 csapat szállt versenybe, a nyertes pályaműben diákok korrepetálják a diákokat, amely megnyerte az 1 millió Ft-os virtuális bankkártyát és részt vesz a támogató mentorálási programban is.

Trungelné Szabó Márta, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ösztöndíjreferense vázolta a „Bács-Kiskunban itthon vagy!” Ösztöndíj Program eredményeit. A támogatottak közép-, illetve felsőfokú tanulmányaik elvégzéshez kapnak anyagi segítséget nappali, levelező és esti tagozaton, valamint azok, akik a hazai felnőttképzésben vesznek/vettek részt. A kedvezményezettek vállalják, hogy tanulmányaik elvégzése után Bács-Kiskun megyében helyezkednek el. Az ösztöndíj program indulása óta több, mint 400 pályázó részesült támogatásban, a jelenlegi 4. ciklusban pedig közel 250 pályázat érkezett.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója a fiatal szakmunkásokat támogató „Zseni Programot” ismertette. A program a vállalkozás indításához szükséges eszközöket kedvezményesen biztosítja, az ingyenes munkavédelmi, gazdálkodási és vállalkozói képzések mellett.

Ferenczy Gábor, a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata projektmenedzsere a hiányszakmákat népszerűsítő kisfilmek támogatásának egy jó gyakorlatát mutatta be. A program során a pályaorientációt a fiatalok által készített filmekkel segítették, míg az együttműködésre felkért vállalatok biztosították a filmek forgatásához szükséges helyszínt.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, oktatás, szakképzés
Close