full screen background image
Search
2021. január 22. péntek -
  • :
  • :

Stratégiai megbeszélést tartott a Via Carpatia és a CESCI

Stratégiai megbeszélést tartott a Via Carpatia és a CESCI

2020.11.25. A miskolci Megyeházán tartott stratégiai egyeztetést a Via Carpatia EGTC és a CESCI.

A szerda délelőtti egyeztetésen a CESCI (Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata) ismertette a Via Carpatia részére készített jövőbeni stratégiáját.

A CESCI arra törekszik, hogy minél több szállal kösse egymáshoz a határ két oldalán élőket, segítsen megszüntetni az együttműködés előtti akadályokat, és ezáltal ne csak a hétköznapi életet tegye könnyebbé, hanem járuljon hozzá a közép-európai népek közötti kölcsönös megértéshez és közeledéshez.

Az intézmény két szakértője érkezett Miskolcra, hogy ismertesse a megbeszélés résztvevőivel a Via Carpatia 2020+ Intézményfejlesztési Stratégiáját, és a javaslatokat tartalmazó Területi Stratégiát.

Ocskay Gyula főtitkár (CESCI) prezentációjából kiderült, a Via Carpatia nem a nemzeti kompetenciák sorába tartozó útvonal fejlesztésében ért el sikereket, sokkal inkább a csaknem 1,5 millió lakost számláló két megye térség- és területfejlesztésében. Az eredmények azt mutatják, hogy az EGTC rendkívül sikeres a projektmenedzsmenti feladatok ellátásában és európai színvonalon koordinálja az INTERREG Szlovákia-Magyarország Kisprojekt Alap programját is, mely forrástípusból csupán hármat találunk az EU-ban. Elmondható továbbá, hogy a csoportosulás a tágabb régióban is meghatározó szereplővé vált az évek során, melynek köszönhetően a fejlesztési irányvonalak és a térségi identitás kialakítására is jelentősen hatott. A szakértő szerint a szervezet a jövőben is hasonló kiemelkedő sikereket érhet el, ha továbbra is hangsúlyosan jelenik majd meg a két megye területi, gazdasági és a társadalmi kohéziója.

Jaschitz Mátyás tervezési igazgató (CESCI) a Területi Stratégiát mutatta be. A már körvonalazott stratégiai célokat, célcsoportokat sorolt fel, a térségre jellemző specifikus problémákat, jellemzőket és konkrét elképzeléseket is figyelembe véve. Az eredmények alapján a 2020 utáni fejlesztési irányvonalakban a fenntartható gazdaságfejlesztés, a szociális gazdaságfejlesztés és a turisztikai desztinációfejlesztés lesznek a húzó területek.

A Via Carpatia meghirdette a Kisprojekt Alap projektjeinek pénzügyi támogatására vonatkozó újabb pályázati felhívásának részleteit, melyre a keleti programterület (Kassai kerület, Besztercebányai kerület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) helyi önkormányzatai, iskolái, egyházai és nonprofit szervezetei pályázhatnak az ERFA-ból folyósított pénzügyi hozzájárulásra 20.000 € – 50.000 € terjedő összegben.

Pályázati időszak: 2020. december 30. – 2021. január 31.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in CESCI, Miskolc
Close