full screen background image
Search
2020. május 28. csütörtök -
  • :
  • :

Spanyolországnak segít a fényszennyezés elleni küzdelemben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Spanyolországnak segít a fényszennyezés elleni küzdelemben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

2018.10.09. A fényszennyezés elleni küzdelemben és a természeti értékek megóvásában nyújtott segítséget a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a spanyolországi La Palma sziget döntéshozóinak. A megye szakemberei egy nemzetközi delegáció tagjaként a napokban ismertették javaslataikat a spanyol partnerrel a Night Light Interreg Europe nemzetközi projekt keretében.

Ennek elsődleges célja a fényszennyezés visszaszorítása, a csillagos égbolt, mint természeti érték védelme, valamint az ebből fakadó előnyök turisztikai és gazdasági szempontú hasznosítása. A nemzetközi projekthez a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is csatlakozott, hat másik országgal közösen. A résztvevők szakmai segítséget és tanácsadást nyújtanak egymásnak, illetve megosztják a jó gyakorlataikat.

Ez volt a célja annak a nemzetközi szakértői munkaülésnek is, amelyet a spanyol La Palma sziget önkormányzata szervezett 2018. október 1-5. között. Ennek során 5 ország 10 szakértője, köztük a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat delegációja tett helyszíni látogatást, és mérte fel a fényszennyezés, a világítástechnika, a csillagászat, az asztroturizmus és a regionális fejlesztés ottani állapotát, az ott alkalmazott jó gyakorlatokat és az esetleges hiányosságokat. A helyszíni szemle
alapján pedig szakmai javaslatokat tett a spanyol félnek.

A Hajdú-Bihar megyei delegációt Szabó Tünde, az önkormányzat területfejlesztési referense, illetve Novák Richárd a Bükki Nemzet Park Igazgatóság munkatársa, mint felkért külsős szakértő alkotta.

„Megvizsgáltuk a fényszennyezés elleni küzdelemben több évtizedes hagyománnyal rendelkező sziget értékeit, felmértük az erősségeket és a gyengeségeket, a jövőbeni fejlesztéseket segítő lehetőségeket, valamint az ezekben rejlő veszélyeket.

Részletes megbeszéléseket tartottuk a helyi szakemberekkel. A helyszíni látogatások és megbeszélések alapján szakmai ajánlásokat fogalmaztunk meg. Ezeket a La Palma sziget önkormányzatának elnökével, Anselmo Pestanával közösen tartott sajtótájékoztatón ismertettük” – mondta Szabó Tünde, aki egyben a nemzetközi szakértői csoport koordinátora is.

A Night Light projekt (https://www.interregeurope.eu/nightlight/) keretében soron következő értékelő munkaülést a dániai Samsø szigetén tartják, várhatóan a jövő év első felében.

Forrás/fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Hajdú-Bihar megye, Interreg, Night Light, önkormányzat
Close