full screen background image
Search
2019. március 25. hétfő -
  • :
  • :

Somogyi borünnep a Kaposvári Vigasságok terén

Somogyi borünnep a Kaposvári Vigasságok terén

2018.05.14. Immár második alkalommal várják a dél-balatoni borok kedvelőit június 8-9-én a Kaposvári Vigasságok terére. A Somogyi Borfesztivál programjáról Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke és Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke tájékoztatta a sajtót a kaposvári Vármegyeházán.

Teljes összefogással valósul meg idén is a borfesztivál – mondta Biró Norbert, majd a programokkal kapcsolatban kiemelte: népszerűek voltak tavaly a fesztivált megelőző napon tartott borvacsorák, így idén is már egy nappal a megnyitó előtt, 7-én, csütörtökön megjelennek a dél-balatoni borászok Kaposváron. A Somogy Megyei Önkormányzat a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezi zártkörű borversenyét.

Ezúttal jubilálunk is, hiszen immár 20. alkalommal dönthet a szakértő zsűri, hogy melyik bor képviselheti majd a következő egy évben Somogy megyét a rangos hazai és nemzetközi eseményeken.

Valamennyi somogyi hegyközségből várjuk a borászatok nevezését olyan 2015, 2016 vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas hordóban tárolt, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező borokkal, melyeket már hegyközségi szinten minősítettek. Az eredményről még aznap délután a fesztivál megnyitóján beszámolunk.

Megpróbálunk idén is minél szélesebb spektrumot nyújtani a somogyi gasztronómiából, ezúttal is őstermelők hozzák el termékeiket és somogyi sonka és sajt ínyencségeket is kóstolhatnak az érdeklődők. Somogyi pálinkakülönlegességekkel és megyénk iparművészeivel, kézműveseivel is találkozhatnak a Kaposvári Vigasságok terére ellátogatók.

A fesztiválhangulatról elismert somogyi- (például a tehetséges fiatalokból álló Z-Generáció vagy éppen a Somogy Táncegyüttes) és országos hírű előadók (Szulák Andrea, az R-Go és Keresztes Ildikó) gondoskodnak. A koncerteket követően pedig a Senior együttes húzza a talpalávalót egészen éjfélig. Vasárnap este pedig igazi világsztár érkezik a Vigasságok terére, Steve Hackett, a legendás Genesis gitárosa ad koncertet. A vasárnap kivételével valamennyi esemény ingyenesen látogatható.

Több mint egy program, ez egy koncepció – mondta dr. Gombos Sándor, aki hangsúlyozta: korábban az előrelépés legnagyobb gátja az összefogás hiánya volt. A megfelelő bormarketing sem működött hatékonyan, és emellett egy feldolgozó üzem is hiányzik a térségből.

A megkezdett borstratégia azonban működik, megfelelő válaszokat tud adni az eddigi problémákra.A borászok is pozitívan értékelték az előző fesztivált, örömmel álltak a kezdeményezés mellé. Ezt az is bizonyítja, hogy míg tavaly 16, addig idén már 19 dél-balatoni pincészet legkiválóbb borait kóstolhatják az érdeklődők – tette hozzá Bujdosó Ferenc, aki hegyközségi elnökként közös arculat kialakítását, és az együttműködést tűzte ki célul. A fesztiválokkal kapcsolatban még megemlítette: komoly előkészítés előzte meg azokat a borászatok részéről, közös kóstoláson választották ki a részt vevő borokat.

Forrás/fotó: Somogy Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bíró Norbert, bor, borászat, Bujdosó Ferenc, dr. Gombos Sándor, fesztivál, Kaposvár, program, Somogy megye
Close