full screen background image
Search
2019. január 22. kedd -
  • :
  • :

Sikeres volt a Pannon Európai Területi Tanács nemzetközi konferenciája

Sikeres volt a Pannon Európai Területi Tanács nemzetközi konferenciája

2018.02.09. Nemzetközi konferenciát szervezett a Pannon Európai Területi Társulás, melynek egyik központi témája a magyar-horvát határmenti kapcsolatok, a gazdaság és a turizmus élénkítése volt. A szakmai találkozón kormányzati szintű egyeztetésekre is sor került, ahol a horvát-magyar területfejlesztés jelenéről és jövőjéről tanácskoztak a szakemberek.

Baranyában, a horvát határ mentén mindig fontos szempont volt egymás megismerése, az együttműködések lehetséges területeinek felkutatása. A megye sok éve dolgozik a horvát-magyar kapcsolatok javulásáért, fejlesztésekért, sikerekért, személyes kapcsolatokon, rendezvényeken keresztül, testvérmegyei kapcsolatok révén próbálják fenntartani az együttműködést. Ez idő alatt számos kérdés merült fel, ami szükségessé tette, hogy magasabb szintre emeljék az együttműködést. Innen jött az ötlet, hogy Eszéken legyen egy nagyszabású konferencia, ahol a határmenti horvát és magyar megyék és térségek elmondják a területfejlesztési problémákat, lehetőségeket, és közösen vázolnak fel egy jövőképet.

A konferencián kormányzati szinten is képviseltette magát a két ország, így a tervek szerint olyan rég várt fejlesztések is közelebb kerülhetnek a megvalósuláshoz, mint az autóbuszos közösségi közlekedés helyreállítása Pécs és Eszék között, valamint a Dráva-Mura menti határátkelőhelyek számának növelése, hiszen Baranyában 80 kilométeres határszakaszon mindössze 3 átkelő található, míg az osztrák-magyar határon átlagosan 5-10 kilométerenként. Emellett fontos kérdés volt a gazdasági, turisztikai, kulturális kapcsolatok intenzívebbé tétele.

A megnyitón Ivan Vrkić, Eszék polgármestere hangsúlyozta, fontos, hogy ismét rendszeres buszjárat legyen az eszéki és a baranyai régióközpont között. Ivan Anušić Eszék-Baranya megye zsupánja is a közlekedési kapcsolatok erősítését és a határmenti együttműködések fejlesztését emelte ki. Magyar József zágrábi magyar nagykövet további határátkelők nyitásának fontosságát emelte ki beszédében.

Nagy Csaba, a Pannon Európai Területi Társulás elnöke hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy minél több határátkelő nyíljon a magyar-horvát határon, javuljanak a közlekedési, és ezáltal a gazdasági, turisztikai kapcsolatok.

A konferencia keretében szervezett nemzetközi sajtótájékoztatón beszámoltak a Pannon Európai Területi Társulás tevékenységeiről. dr. Vitályos Eszter államtitkár hangsúlyozta, hogy a 2010-ben alakult Pannon ETT előnyös helyzetben van, hiszen a tagságban több olyan szervezet is jelen van, amely határon átnyúló együttműködésben vesz részt, jók a pályázati lehetőségek, érdemes csatlakozni.

Velimir Žunac, a horvát regionális fejlesztési minisztérium államtitkára azt emelte ki, hogy mivel a Pannon ETT–hez több horvátországi megye is csatlakozik, ez elősegíti az uniós források hatékonyabb felhasználását. Vesna Haluga főkonzul arról beszélt, hogy a főkonzulátus segít összefogni a határ két oldalán tevékenykedő gazdasági partnereket, és a pályázatokban is segíti a feleket.

A konferencia keretében szervezett közgyűlésen 9 új tag csatlakozott a szervezethez, ezzel a teljes horvát-magyar határszakaszt lefedi a Pannon ETT területe. A szervezők remélik, hogy a hivatalos kapcsolatokon túl a baráti kapcsolatok is erősödhetnek, amelyek hosszú távon biztossá teszik, hogy a két térség, a kontinentális Horvátország, és a Dél-Dunántúli régió megyéi intenzív kapcsolatban tudnak egymással maradni.

A PANNON Európai Területi Társulást 2010-ben alapították, célja a határokon átnyúló együttműködés fejlesztése a horvát – szlovén – magyar határszakaszon, a közös történelmi kapcsolatok és együttműködés újbóli fellendítése annak érdekében, hogy határmenti területek gazdasági együttműködése is megvalósulhasson. Horvátország Európai Uniós csatlakozását követően lehetővé vált a horvát helyi önkormányzatok és zsupánságok csatlakozása a Pannon ETT-hez.

A Pannon ETT célja, hogy a határokon átívelő fejlesztéseket generálja és megvalósulásukat koordinálja. Működési területe Magyarország területén Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye, horvát oldalon Eszék-Baranya, Körös-Kapronca, Muraköz és Verőce-Drávamente megye, illetve Szlovénia területén a Muravidék.

A Társulásnak jelenleg 66 tagja van, elnöke 2015 júniusa óta a Baranya megyei Közgyűlés Elnöke, Nagy Csaba, igazgatója 2016 júniusa óta dr. Göndöc András megyei főjegyző. Mindketten elkötelezettek a határmenti régió fejlesztéséért, rengeteget tettek és tesznek Baranya megye és az egész déli határszakasz fejlesztéséért.

Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, együttműködés, Eszék, Horvátország, konferencia, Nagy Csaba, Pannon Európai Területi Társulás, Somogy megye, Tolna megye, Vitályos Eszter
Close