full screen background image
Search
2020. október 29. csütörtök -
  • :
  • :

Segítségnyújtás és kopjafa állítás

Segítségnyújtás és kopjafa állítás

2018.09.06. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Kórház elhivatott, lelkes orvos csapata évről-évre komplex, átfogó szűrővizsgálatokat szervez Erdélyben. Az idei, őszi szűrés Kovászna megyében, Szentkatolna településen zajlik szeptember 3 és 7 között.

EKG, neurológiai, reumatológiai, sebészeti, belgyógyászati, radiológiai, urológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gyerekgyógyászati vizsgálatok állnak a szentkatolnai és a környező települések egészségi állapotukra kíváncsi lakosainak rendelkezésére. Az évente megszervezett szűrővizsgálati program óriási segítség az erdélyi lakosok számára, mivel Romániában nincs hatékony lakossági egészségügyi felmérés.

Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke és a dr. Svébis Mihály a megyei kórház főigazgatója szeptember 5-én, szerdán a hargita megyei Nyergestetőre látogatott, ahol egy ünnepi megemlékezés keretében a székely honvédők tiszteletére kopjafát állított. Nyergestető az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert: 1849. augusztus 1-jén Gál Sándor tábornok Tuzson János alezredes vezetésével 200 honvédjére bízta a szoros védelmét. A székelyek élet-halál harcot vívtak az osztrák és orosz csapatokból álló ellenséges hadsereg ellen, de a kisszámú székely hadsereg önfeláldozó küzdelme ellenére vereséget szenvedett.

A csata helyszínén – mely ma már zarándokhelynek számít – emlékoszlop őrzi a csatában elesett székely hősök emlékét. Az emlékművel átellenben, az erdő szélén lévő területen, egy tömegsírba hantolták el akkor az ütközet áldozatait, akiknek emlékét többek közt számtalan kisebb-nagyobb fa- és vaskereszt, valamint számtalan kopjafa őrzi.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, egészségügy, Erdély, kórház
Close