full screen background image
Search
2020. február 25. kedd -
  • :
  • :

Reménységgel a jó felé – évindító beszélgetés Bács-Kiskun megyében

Reménységgel a jó felé – évindító beszélgetés Bács-Kiskun megyében

2019.01.16. Több évtizedes hagyomány, hogy Bács-Kiskun Megye egyházai, képviselőjükön keresztül vesznek részt egy évindító beszélgetésen a Megyeházán, hogy megismertessék a megyénkben működő egyházaikat, közösségeiket, mindennapjaikat a vezetéssel, tájékozódjanak a megyei eredményekről fejlesztésekről. Az elmúlt évtizedek alatt szemben más megyékkel egyedülálló, jó kapcsolat, partnerség tudott kialakulni az egyházak vezetői és a megyei önkormányzat között, amely a bizalmon és a közösségek iránti elkötelezettségen alapul.

Rideg László közgyűlési elnök meghívására érkezett az évindító megbeszélésre Bán Béla református esperes, Lupták György evangélikus esperes, Árvai Tamás hetednapi adventista lelkész, Rémán Dániel és Városi Ferenc pünkösdi lelkipásztorok, Feczák László görög katolikus parókus, Dr. Finta József pápai káplán, általános érseki helynök.

Az egyházi képviselők beszámoltak közösségeik, egyházközségeik, egyházmegyéjük aktualitásairól, közösségi programjaikról, terveikről, fejlesztéseikről. Számtalan templom, parókia, közösségi tér felújítása zajlik jelenleg is megyénkben, amely több évtizedes méltatlan állapotot szüntet meg és nagyban hozzájárul a közösség megtartóerejéhez. Az elmondottak alapján egyházaink életét megyénkben a békesség, az egyetértés töltötte be az elmúlt esztendőben. Az elmúlt évhez hasonlóan, az idei évben is központi szerep jut a lelkiség megélésének, a kulturális életnek, a család központi szerepének hangsúlyozásának, valamint az aktív közösségi létnek.

A megyei közgyűlés elnöke beszámolt Bács-Kiskun elmúlt egy évéről és az elkövetkező fontos fejlesztési időszakról, feladatokról. Beszélt a jelenleg folyamatban lévő pályázatokról, közösségeket támogató lehetőségekről, programokról.

Bács-Kiskunban 430 fejlesztés valósul meg a megyei 63 milliárd forintos keretből, amelyben szinte minden településen megújul egy-egy intézmény, új létesítmény nő ki a földből, új arcot kap a település központja. A példa értékű megyei szintű együttműködés, együtt gondolkodás tette lehetővé, hogy egyetlen kis település sem lesz kárvallottja ennek a pályázati ciklusnak. Több településen, évtizedes hátrányokat tudnak leküzdeni a most folyó beruházásokkal, felújításokkal és új életteret teremtenek a jövő generációinak. A megye egészét átformáló pályázatok előkészítésében, lebonyolításában jelentős szerepet vállalt a megyei önkormányzat és gazdasági társaságai, amely kapcsán egy hosszú távú, bizalmon alapuló együttműködés bontakozik ki.

Sikeres együttműködés ernyőszervezete a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, amely komoly feladatot vállalt a változó munkaerő piaci helyzet lehető legeredményesebb segítésében, munkabér támogatásokkal, képzési programokkal, ösztöndíjjal, gazdaságfejlesztéssel. A konzorciumi partnerekkel megvalósuló programban, a Máltai Szeretetszolgálatnak – példaértékűen – az ellátórendszer számára már nem látható, több mint ezer munkavállalót sikerült bevonnia az aktív munkaerőpiacba. Ez is bizonyítja, hogy kiemelten szükséges az egyházakkal, közösségeikkel való szoros együttmunkálkodás a társadalom egésze számára, melynek iskolapéldája a szeretetszolgálattal kötött gyümölcsöző együttműködés is.

Forrás: Bács-Kiskun Megye Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, egyház, fejlesztés
Close