full screen background image
Search
2020. augusztus 7. péntek -
  • :
  • :

Rákossy Balázs: 50 milliárd forint jut hajdú-bihari fejlesztésekre

Rákossy Balázs: 50 milliárd forint jut hajdú-bihari fejlesztésekre

2017.05.23. Hajdú-Bihar megye települései 50 milliárd forintot használhatnak fel a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból, eddig 30 milliárd forint odaítéléséről született döntés – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben sajtótájékoztatón.

Rákossy Balázs a Hajdú-Bihar megyei Top információs nap alkalmából tartott tájékoztatón kiemelte: új szakaszba érkezett az összesen 1300 milliárd forint helyi fejlesztést lehetővé tevő program végrehajtása, a támogatási szerződések aláírását követően már júniusban megkezdődhet a pénz folyósítása.

Az 1300 milliárdos Top-forrást a megyék és a megyei jogú városok használhatják fel gazdaságélénkítésre, versenyképesség javításra és foglalkoztatás bővítésre – mondta az államtitkár megjegyezve, hogy Hajdú-Bihar 50 milliárdos kerete mellett Debrecen további 44 milliárdot fordíthat a Topból közvetlen támogatásokra.

A kormány a kiegyensúlyozott fejlesztés érdekében határozott úgy, hogy “nem kell megharcolni” a megyéknek és a megyei jogú városoknak a forrásokért, hanem a rendelkezésükre álló keretek között maguk dönthetnek a helyi fejlesztések támogatásáról. A forrásokra önkormányzatok, egyesületek, civil szervezetek és egyházak is pályázhattak – tette hozzá.

Rákossy Balázs rámutatott, a Top csak az egyik operatív program, összesen mintegy 12 ezer milliárd forint európai uniós és magyarországi forrás áll rendelkezésre fejlesztésekre ebben a ciklusban. Hozzátette: a szaktárca országszerte szervez információs napokat, ahol a nyertes helyi pályázók mellett a Magyar Államkincstár mint irányító hatóság képviselőivel egyeztetik a tennivalókat a hatékony projektvégrehajtás érdekében.

A források a támogatási szerződések megkötése után rendelkezésre állnak, a kormányhivatalokon keresztül pedig kiemelt eljárási rendben történnek majd az engedélyeztetések. Ez a két elem a garancia arra, hogy a következő egy-másfél évben megvalósuljanak a beruházások – mutatott rá Rákossy Balázs.

Oláh Gábor, az NGM regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára fontosnak nevezte, hogy “a mai naptól június közepéig” valamennyi nyertes pályázóval megkösse az irányító hatóság a támogatási szerződést, a támogatásokat pedig július végéig kiutalják. A beruházásoknak az idei év végére kétharmados készültséget kell elérniük – mondta.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke hozzátette: a megyében benyújtott 301 pályázatból eddig 216 esetében született meg a támogató döntés, s az országban egyedülálló módon, pártállástól függetlenül, a megyei közgyűlés tagjai egyhangúlag megszavazták. A második körös döntést mintegy tíz nap múlva hozzák nyilvánosságra – jelezte a közgyűlési elnök.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Hajdú-Bihar megye, Oláh Gábor, Pajna Zoltán, pályázat, pénzügyek, Rákossy Balázs
Close