full screen background image
Search
2018. december 15. szombat -
  • :
  • :

Öt nemzetiségi elismerést adtak át Szarvason

Öt nemzetiségi elismerést adtak át Szarvason

2017.12.15. A Békés Megyei Önkormányzat a nemzetiségek napja alkalmából tartandó díszünnepségét idén Szarvason tartotta. A rendezvényen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára is részt vett.

A Békés Megyei Önkormányzat minden évben a december 18-i nemzetiségek napjához kapcsolódóan díszünnepséget szervez, ezen esemény keretében vehetik át az arra érdemesek a közgyűlés által alapított Nemzetiségi díjat. Az elismerés létrehozásával a megyei önkormányzat célja az volt, hogy a soknemzetiségű Békés megyében a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének, identitásának megőrzésében és fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző, különböző nemzetiségű személyek elismerésre kerüljenek.

Ebben az évben öten részesültek a kitüntetésben, akiknek Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Mucsi András, a megyei közgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke adta át a díjjal járó oklevelet és plakettet.

A roma nemzetiség javaslata alapján a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzetiségi Díjat adományozott Ásós Géza részére a roma gasztronómiai kultúra feltárásáért, erősítéséért, népszerűsítéséért.

A szerb nemzetiség javaslata alapján elismerést vett át a Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a szerb zenei kultúra támogatásáért, a szerb kulturális értékek megőrzéséért.

A szlovák nyelv ápolásáért, az evangélikus gyülekezeti élet gondozásáért Nemzetiségi Díjat kapott Nobik Erzsébet, a román nyelv ápolásáért, a román kulturális és zenei értékek megőrzéséért elismerésben részesült a Purdi Mihály Román Kulturális Egyesület.

A német nemzetiség javaslata alapján Szelényi Ernőné a német nemzetiség érdekében végzett erőfeszítéseiért, a német kulturális és zenei értékek megőrzéséért vehette át az elismerést.

A díszünnepség hagyományaihoz híven a kitüntetések átadása után kulturális műsor keretében mutatkoztak be a nemzetiségek. Színpadra léptek a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola diákjai, a battonyai Suferini Szerb Néptánccsoport és a Tessedik Táncegyüttes táncosai.

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat. Fotó: Zentai Péter
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Békés megye, Fülöp Attila, Mucsi András, önkormányzat, Szarvas
Close