full screen background image
Search
2019. július 19. péntek -
  • :
  • :

Összetartozunk – Kunszentmiklós

Összetartozunk – Kunszentmiklós

2019.05.13. A közösségteremtő rendezvénysorozat 2019. évi első eseményének Kunszentmiklós adott otthont. A résztvevők megismerhették a kosárfonás és a gyöngyfűzés technikáját, elmerülhettek az íjászat rejtelmeiben, néptáncosok és zenészek előadásait csodálhatták meg, valamint megízlelhették a térség kézműves sajtjait és mézkülönlegességeit is.

Napjainkban egyszerre tapasztalhatjuk meg társadalmunkban az egyes emberek elidegenedését, a családok szétesését, másrészt pedig a kisközösségek újraéledését, a térségi és nemzeti összetartozás igényét. Ez utóbbi támogatására indította útjára a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Összetartozunk elnevezésű program-sorozatát.

Ez a programsorozat Bács-Kiskun megyében, a kiskunmajsai, kunszentmiklósi, solti és tiszakécskei térség településein valósul meg 2019-2020 években. A települések meglévő rendezvényeihez csatlakozunk, és a térség lakosai számára kulturális programokat szervezünk.

A programelemek rávilágítanak arra, hogy nem csak a múltunk, és a jelenünk közös, de a jövőt is csak együtt tervezhetjük. Létszükséglet megőrizni önazonosságunkat, őseink hitét, kultúráját, és mindazt, ami bennünket magyarrá tesz.

Az eseményeken kézművesek, helyi gazdák, zenészek és táncosok, játékmesterek elevenítik fel a térség hagyományait, bemutatva egyúttal azt is, hogy ezeket megőrizve-megújítva, miként tudjuk beépíteni a mindennapi életünkbe.

A tavaly ősszel útjára indult program idén 12 helyszínen folytatódik, majd jövőre 2 rendezvénnyel zárul. Az idei első eseményen a kunszentmiklósi IV. Redemptus Naphoz csatlakoztunk május 11-én, amely az 1745. évi jászkun önmegváltás előtt tisztelgett. Őseink megingathatatlan szabadságvágya rávilágít arra, hogy mily nagy erő lakozik a területi önigazgatásban, amely a történelem vérzivataros évszázadain átívelően is biztosítani tudta egy közösség fennmaradását, önazonosságának megőrzését, kultúrájának továbbéltetését.

A helyben élők együttgondolkodásán alapuló munka lehetőséget biztosít arra, hogy növeljük a térségek népességmegtartó és közösségteremtő erejét, és büszkén adhassuk tovább az utánunk jövőknek: ÖSSZETARTOZUNK.

A programsorozat folytatásában az alábbi rendezvényeken várjuk az érdeklődőket:

Időpont

Település

Rendezvény

2019. június 1.

Kunadacs

Kunadacsi Falunap

2019. június 8.

Harta

Civil Nap

2019. június 29.

Szank

Méz és Meggyfesztivál

2019. július 20.

Kömpöc

Szárnyasfesztivál

2019. július 27.

Csólyospálos

Nyári Birkapörköltfőző Fesztivál

2019. augusztus 10.

Tass

Tassi Falunap

2019. augusztus 18.

Lakitelek

Tiszavilág Napok

2019. augusztus 20.

Szalkszentmárton

Falunap

2019. augusztus 25.

Szentkirály

Szentkirályi Falunap

2019. szeptember 28.

Tiszaalpár

Bársony Mihály Tekerőlantos Fesztivál és Kosárfonó Találkozó

2019. november 16.

Homokmégy

Pirisi László Emlék Sportnap

2020. május 31.

Solt

Révbéri Pünkösdi Vigadalom

2020. június 27.

Dunavecse

Hídi Vásár és Fesztivál
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye
Close