full screen background image
Search
2020. április 5. vasárnap -
  • :
  • :

Önkormányzat 2019 – Akkor lehet települési nemzetiségi választást tartani, ha van elég jelölt

Önkormányzat 2019 – Akkor lehet települési nemzetiségi választást tartani, ha van elég jelölt

2019.09.04. Hiába tűzött ki a Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési és 64 területi nemzetiségi választást, ha nem lesz elegendő számú jelölt, a voksolást nem mindenhol tartják meg október 13-án.

A nemzetiségi választásokat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napra, október 13-ára tűzte ki az NVB július 30-án. Az NVB 1745 településen tűzte ki a 2715 választást, több olyan is van ugyanis, ahol több nemzetiség is választhat képviselőket.

Az NVB a választást kitűző határozatában megállapította, hogy az egyes településeken az egyes nemzetiségek hány tagú nemzetiségi képviselő-testületet választhatnak. Ahol a választás kitűzésekor száznál kevesebben szerepeltek a névjegyzékben, ott három, ahol legalább százan, ott öttagú testületet választhatnak a nemzetiségi választópolgárok.

A választás kitűzése ellenére a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását csak akkor lehet megtartani, ha legalább annyi jelölt van, mint a megválasztható képviselők száma.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha nem lesz minden választás esetében három, illetve öt jelölt, úgy – bár az NVB kiírta – a voksolást az adott helyeken nem lehet majd megtartani. Öt évvel ezelőtt 569 települési és három területi nemzetiségi választás maradt el elegendő jelölt hiányában.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Magyarország, NVB
Close