full screen background image
Search
2018. szeptember 26. szerda -
  • :
  • :

NGM: a jövő évi büdzsé nagyobb mozgásteret nyújt az önkormányzatoknak

NGM: a jövő évi büdzsé nagyobb mozgásteret nyújt az önkormányzatoknak

2017.10.24. Magyarország jövő évi költségvetése megnyugtatóan biztosítja, hogy az önkormányzatok emelkedő színvonalon tudják ellátni feladatukat – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára a Magyar Államkincstár XVIII. önkormányzati költségvetési- és adókonferenciájának keddi sajtótájékoztatóján, Egerben.

Berczik Ábel kiemelte: Magyarország idén júliusban elfogadott 2018-as költségvetése az előző években kialakult gyakorlathoz hasonlóan most is kiszámíthatóságot és tervezhetőséget biztosít a pénzügyi szféra számára. A helyhatóságok jövőre az idei évit több mint 10 százalékkal meghaladó, mintegy 705 milliárd forintos állami költségvetési támogatásra számíthatnak. Ezen belül, a kormány legfőbb irányelveit követve, legjobban a családok támogatására fordítható összeg nő – tette hozzá.

Emlékeztetett: 2010 óta 30 milliárdról mintegy 80 milliárd forintra emelkedett a gyermekétkeztetés támogatási összege. Ennek köszönhetően a bölcsődések és óvodások döntő többsége térítésmentesen étkezhet, és jövőre az iskolásoknak is a jelenleginél szélesebb köre részesülhet a támogatásból – mondta.

Nagy ugrás történt a bölcsődék támogatásában, amely az idei 17 milliárdról jövőre 35 milliárd forintra emelkedik – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke a tájékoztatón arról beszélt: az immár két évtizedes múltra visszatekintő önkormányzati költségvetési- és adókonferenciák a szabályváltozások megismerése mellett a szakmai tapasztalatcsere legfontosabb fórumai. Közölte: az idei háromnapos eseményen 140 helyhatóság, összesen 350 szakemberrel képviselteti magát.

A témák között kiemelten szerepelnek a Nemzetgazdasági Minisztérium aktualitásai és az államkincstár ellenőrzéseinek tapasztalatai. A legnagyobb teret és hangsúlyt az ASP (Application Service Provider) rendszer bemutatása kap majd, amely az önkormányzatoknak egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását – mondta.

Rázsi Botond, Eger alpolgármestere a város költségvetési sarokszámairól szólva jelezte: idén a megyeszékhely teljes büdzséje mintegy 24,5 milliárd forintot tesz ki, amelyből 13,5 milliárd forintot fejlesztésre fordítanak.

A képen Berczik Ábel: Fotó: egerhirek.hu

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Berczik Ábel, Dancsó József, Heves megye
Close