full screen background image
Search
2020. december 2. szerda -
  • :
  • :

Nemzetiségekért Díjat kapott Dudás Gyula – A horvát út formálója

Nemzetiségekért Díjat kapott Dudás Gyula – A horvát út formálója

2016.11.08. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzetiségekért Díjat adományozott, a Dráva menti horvátság kultúrájának és nyelvének megőrzése érdekében, a horvát közösségben végzett több évtizedes munkája elismeréséül Dudás Gyulának.

– Nagy örömmel vettem át a kitüntetést, hiszen eddig horvát vonalon ilyen elismerésben nem részesültem. Három dologra vagyok igazán büszke, s úgy érzem, ezekkel segítettem igazán, hogy a magyarországi horvátság kultúrája fennmaradjon és erősödjön. A nyelvápolás jegyében több tanfolyamot szerveztem, emellett az óvodai és általános iskolai horvát nyelvoktatást is segítettük. Az August Šenoa horvát klub megalakulásánál is bábáskodhattam, az épületet a drávasztárai tsz. bocsátotta Pécs rendelkezésére, mely számtalan rendezvény helyszínéül szolgál azóta is. A magyar–horvát, horvát–magyar nagyszótár ötlete pedig 2003-ban született, idén májusban a magyar–horvát verzió is elkészült. Köszönet illeti a családomat és azt a közösséget, akikkel együtt dolgoztam, hiszen azért tudtam ennyi éven keresztül szolgálni a horvátságot, mert ők mellettem álltak.

Dudás Gyula Drávasztárán született, a középiskolát Szentlőrincen végezte, a Gödöllői Mezőgazdasági Egyetemen szerzett diplomát mezőgazdasági mérnökként. Visszatérve falujába a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet elnökeként dolgozott, ezt követően a sellyei mezőgazdasági középiskolában nyugdíjazásáig szaktanárként tevékenykedett.

A nemzetiségi önkormányzatok megalakulásakor a horvátok szervezetének alapítója és elnöke volt több cikluson át. Ebben a feladatkörben nagy szerepet vállalt a sellyei horvát közösség és a Dráva menti horvátság kultúrájának megőrzésében. Tagja a Dráva menti Horvátok Közösségének, a Magyarországi Horvátok Szövetségének, 16 évig az Országos Horvát Önkormányzat Közgyűlésének, 8 éven át a testület alelnöke volt. Kezdeményezésére és „védnöksége” alatt készült el az új horvát–magyar és magyar–horvát nagyszótár. Sellye önkormányzatának képviselő-testülete 2006-ban elismerő oklevéllel, 2010-ben Sellyéért kitüntetéssel jutalmazta. Az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat kiemelkedő nemzetiségi tevékenysége elismeréseként két ízben tüntette ki.

Forrás/fotó: Baranya Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, Dudás Gyula
Close