full screen background image
Search
2020. október 29. csütörtök -
  • :
  • :

Nemzeti emlékhely a szigetvári vár

Nemzeti emlékhely a szigetvári vár

2016.09.05. A szigetvári ostrom története, üzenete és dicsősége széles körben példaként szolgálhat a nemzet életében, ezért az idei esztendőt a kormány az 1566. évi szigetvári hősi helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” címmel emlékévvé nyilvánította, Szigetvárt pedig nemzeti emlékhellyé. Hogy mi rejlik a gondolat mögött, arról a Zrínyi emlékév emlékbizottságának elnökét, dr. Hóvári Jánost kérdeztük.

– Mit jelent Szigetvár és a megye számára az emlékév?
– Remélem, hogy nagyon sokat, de ennek megválaszolására nincs jogosultságom, mert nem vagyok szigetvári, de baranyai sem. Somogyi-budapestiként viszont ezt a vidéket nem csupán hazámnak, hanem szülőföldemnek is tekintem. Úgy látom, hogy Budapest Szigetvárt a Zrínyi-hagyománnyal magára hagyta. A pártállam idején volt ebben tudatosság: jobb, ha a Zrínyiek emléke egy dunántúli kisvárosra van bízva és nem a nemzet egészére. Ez sajnos így maradt a rendszerváltozást követően is.

Most, az emlékévben változást próbálunk elérni: Szigetvár a Zrínyi-hagyománnyal együtt az egész nemzeté. Ezt szolgálja az a nemes tett, hogy Magyarország kormánya az idei esztendőt „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékévvé nyilvánította. Sőt, 2016. szeptember 5-én Szigetvár „történelmi emlékhelyből” „nemzeti emlékhely” lesz. Az nem lehet, hogy a jelenlegi fiatal nemzedék ne menjen el Szigetvárra, ami sajnos a jelenlegi helyzet, s ne legyen személyes élménye a magyar múlt egyik sorsdöntő eseményével és emlékhelyével kapcsolatban.

Megható volt hallanom pár nappal ezelőtt, amikor vasutasok hívtak, hogy szeptember 10-én hétszázan jönnek Szigetvárra. Ez azt jelzi, hogy a nemzet megmozdult. A baranyai városok a magyar történelmi emlékvilág szenthelyei: Mohács, Pécs, Siklós és persze Szigetvár. Az egész térségnek hatalmas a kulturális turisztikai vonzereje, mert nemcsak múlt van, hanem jó bor, gyógyvíz és szép természet. Baranyában erre kellene építeni a jövőt.

– Értékelése szerint hogy állnak a felújítási munkák?
– Nem vagyok illetékes a várbeli felújításokkal kapcsolatban nyilatkozni, de elmondhatom, hogy a munkálatok jól haladnak. Mindaz, ami idei terv volt, az szeptember elejéig megvalósul. De marad teendő a jövő évre is jócskán. Fontos lenne, hogy a várrekonstrukcióval egyidejűleg Szigetvár turisztikai keresztmetszete is bővüljön. A szeptember 6–11. közötti emlékünnepségek idejére már egyetlen szálláshely sincs Szigetvárott.

– Milyen programok várhatók még az emlékév során?
– A szigetvári hagyományoknak megfelelően az emlékezési program többnapos. Szeptember 6-án kezdődik és 11-én fejeződik be. De szeptember 5-én már Trócsányi László igazságügyi miniszter a várat nemzeti emlékhellyé nyilvánítja. Ezt követően kiadásra kerül a Szigetvár 1566 magyar–horvát–török emlékbélyeg, s a Magyar Nemzeti Bank is egy igen szép érmét bocsát ki. Szeptember 6-án Balog Zoltán úr, az emberi erőforrások minisztere látogat a városba: megnyitja a múzeum új Zrínyi-kiállítását és részt vesz a kegyeleti szentmisén. Aki minden programot ismerni akar, az a honlapunkon – www.szigetvar-zrinyi1566.hu – megtalálja.

A legfontosabb nap azonban szeptember 7-e, a kitörés és a hősi halál napja. A magyar és a horvát köztársasági elnök közösen fogják felavatni a várban Szabó Tamás új Zrínyi-emlékművét. Este 6 órakor nemzeti kegyeleti emlékező emlékgyűlést hívunk össze. Szeptember 8-a török, 9-e pedig horvát nap lesz. Szeptember 10–11-én professzionális katonai hagyományőrzők fogják bemutatni új formában, nagy részletességgel az 1566. évi kitörést. Úgy vélem, hogy az emlékezőnapok méltó lezárása lesz a turbéki szentmise szeptember 11-én 10 órakor, amelyet Bábel Balázs kalocsai érsek fog szabadtéren bemutatni.

szigetvar-varA képen: Vass Péter polgármester, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Hóvári János, a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke, Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója (b-j) a Szigetvár nemzeti emlékhelyek közé kerülését jelképező sztélé avatásán, a szigetvári vár bejáratánál szeptember 5-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

– Milyen megemlékezésekre lehet számítani a horvátoknál, hiszen a Zrínyi-kultusz az elmúlt években ott is felerősödött.
– A horvát parlament az idei esztendőt Zrínyi-emlékévvé nyilvánította. Már eddig is számos program volt déli szomszédunknál, sok esetben magyar közreműködéssel. Zrínyi Miklós levágott fejét Csáktornyán temették el. Szeptember 23–24-én közösen fogunk erre emlékezni a muraközi városban. Előtte való héten pedig a budapesti Operaházban bemutatásra kerül Ivan Zajc Zrínyi-operája. Szigetvárra szeptember 6–11. között nemcsak a horvát elnök asszony jön, hanem nagyon sok horvát szerte a Délvidékről és Magyarországról is.

Kész lesz a keleti várfal is

Idén Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies szigetvári helytállásának 450. évfordulójára emlékezünk. 1566-ban ugyanis a túlerőben lévő török seregek vették körbe a fontos végvárat, amelyet Zrínyi Miklós védett mintegy 2500 emberével. Miután hiába remélt segítséget a császártól, az utolsó erejéig kitartott, majd maroknyi hívével kirontott a várból és katonáival együtt hősi halált halt.

Az emlékév alkalmából Szigetvárt emlékhellyé nyilvánították, ami igen megtisztelő, hiszen az országban összesen 15 nemzeti emlékhely található, olyanok többek között, mint például a budai vár, a Szent István-bazilika, Mohács, vagy Ópusztaszer.

Az emlékévben a vár felújítására 580 millió forint állami támogatást kapott a város. A külső omladozó várfalak kijavítása már javában zajlik: a déli, a nyugati és az északi várfalat is részben újraépítették, a keleti várfalat szeptember végéig fejezik be. Megtörtént a teljes parkrendezés is, új közvilágítást és új sétányokat alakítottak ki.

Egy kis előzetes a Zrínyi-napokról

Szigetvár, Szeptember 5. (hétfő)
– Nemzeti Emlékhely Nap.

Sztélé-avatás (várkapu, 12.00), A szigetvári várat történelmi emlékhelyből nemzeti emlékhellyé avatják. A „Vár Északi Kapu” Emléktábla koszorúzása (15.00)

Szeptember 6. (kedd)
– Kegyeleti Szentmise Nap

Megnyílik a „Zrínyi kiállítás” (vár, 16.00), A Szigeti Veszedelem Somogyi Győző rajzain és ezek felhasználásával kiadott új szigeti Veszedelem kötet bemutatója (17.00), Kegyeleti emlékező szentmise (Szent Rókus templom, 18.00).

Szeptember 7. (szerda) – Nemzeti Kegyeleti Megemlékezés Nap

„Óváros Északi Kapu” Emléktábla-avatás (15.45), Hősi kereszt koszorúzása és tűzgyűrű a várfalon (19.00).

Szeptember 8. (csütörtök)
– Török Nap

Török és magyar zenekarok felvonulása a Zrínyi téren (9.00), Trabzon nevezetességei a Zrínyi téren (11.00), Trabzoni férfi néptáncbemutató (14.00), Kobzos Kiss Tamás emlékest (17.00).

Szeptember 9. (péntek)
– Horvát Nap

Juranics Lőrincz-szobor koszorúzása (13.00), Zrínyi Miklós szobrának koszorúzása (13.30), Népszerű horvát dalok és kórusok bemutatója (Zrínyi téri szabadtéri színpad (14.00), A Csáktornyai Zrínyi Gárda 15 éve – kiállításmegnyitó (vigadó, 15.45).

Szeptember 10. (szombat)
– Magyar Családok Napja

Csatajelenet a hagyományőrző csapatok közreműködésével (11.00), Néptáncgála (Zrínyi téri színpad, 13.00), Besh o droM koncert (Zrínyi téri színpad, 18.30)

„Zrínyi 450 Rajzpályázat” műveinek kivetítése a Főtéren (20.00), P. Mobil-koncert (Zrínyi téri színpad, 21.00)

Szeptember 11. (Vasárnap)
Zárónap

Zséda-koncert (18.00).

Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, dr. Hóvári János, program
Close