full screen background image
Search
2019. március 24. vasárnap -
  • :
  • :

Nem okozhatnak gondot a jövőben a felhőszakadások, áradások Bonyhádon

Nem okozhatnak gondot a jövőben a felhőszakadások, áradások Bonyhádon

2018.03.23. Közel 230 millió forintból fejlesztik a csapadékvíz elvezetését, tárolását biztosító infrastruktúrát Bonyhádon. A projekt egy zsilipes szabályozórendszer, vízelvezető-nyomvonal, illetve záportározó megépítését foglalja magában, mellyel visszatartható a víz és megszüntethetőek az elöntések. A projektgazda önkormányzat – költséghatékony módon – saját területén valósítja meg a beruházást.

A Terület– és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) megvalósuló fejlesztéssel javul mind a Völgység patak, mind pedig a meglévő vizes árkok elvezető képessége. A jelenlegi tározó térfogata 56 ezer köbméter, ám a felgyülemlett iszap kotrása szükséges a teljes kapacitás meglétéhez. A kotrással és egy új tározó építésével 99 ezer köbméternyi víz is felfogható. A meglévő – jó állapotú – zsilip megmarad, de az új tározótér leürítéséhez új épül.

A dr. Kolta László utcától a Völgység-patakig egy új csapadékvíz elvezető nyomvonal épül ki, tehermentesítve a jelenlegi Fáy lakótelep és Perczel-kert csapadékvíz elvezető rendszereit.

A jövőben nem okozhatnak gondot a rendkívüli áradások, felhőszakadások, melyek – egy önkormányzati felmérés szerint – összességében 17,895 milliárd forintnyi értéket veszélyeztettek. A beruházásnak köszönhetően az elöntésektől védve lesznek mind a környező ipar-, mind pedig a mezőgazdaság területek, és a felgyülemlő víz a városi csatornákba se kerülhet vissza.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával valósul meg.

* A kép illusztráció

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bonyhád, Tolna megye, TOP
Close