full screen background image
Search
2018. december 11. kedd -
  • :
  • :

Napirenden a megyei klímastratégia társadalmasítása Győr-Moson-Sopronban

Napirenden a megyei klímastratégia társadalmasítása Győr-Moson-Sopronban

2017.11.29. A „Megyei klímastratégia kidolgozása, valamint éghajlatváltozási platformok létrehozása és működtetése Győr-Moson- Sopron megyében” című KEHOP projekt keretében elkészült Győr-Moson- Sopron Megye Klímastratégiája, melynek társadalmasítása már zajlik.

A megyei klímastratégiai dokumentumot a megyei közgyűlés a 2017. december 15-i ülésén fogadja el. Ezt megelőzően a Megyei Éghajlatváltozási Platform tagjai – a 2017. november 29-én Győrött, a Széchenyi István Egyetemen megtartott ülésükön – áttekintették a megyei klímastratégia véleményezési változatát, emellett a települési életminőség és klímavédelem összefüggéseiről hallhattak előadást, illetve a klímavédelemmel kapcsolatos jó gyakorlatokat ismerhettek meg Tolna megyéből, majd a Széchenyi egyetem épületenergetikai beruházásairól tájékozódtak.

Németh Zoltán, a rendezvény házigazdája, a megyei önkormányzat elnöke a rendezvény elején ugyanazt a gondolatot említette, melyet a Platform 2017. szeptemberi alakuló ülésén is megfogalmazott: „A nagy dolgok is apró lépésekkel kezdődnek.”

Az elnök elmondta: „Elkészült a Győr-Moson- Sopron Megyei Klímastratégia egyeztetési változata, melynek társadalmasítása megkezdődött. Mai találkozónk alapvető célja, hogy a megyei éghajlatváltozási platform elfogadja az elkészült megyei klímastratégiai dokumentumot, melyet ezt követően a megyei közgyűlés 2017. december 15-i ülésén a képviselők elé terjesztek.”

Az éghajlatváltozás várható megyei hatásai, az éghajlatváltozással szembeni sérülékenység tekintetében nagyon érdekes megállapításokat rögzít a dokumentum, ezek közül az elnök a hőhullámok okozta egészségügyi problémákat, illetve a megyében található erdőterületek nagysága és a CO2 kibocsátás mértéke közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet.

A klímastratégiai dokumentum elkészítésében részt vett szakemberek munkáját megköszönve átadta a szót Csillag Péternek, a stratégiát kidolgozó cég vezetőjének. Csillag Péter elmondta, hogy a dokumentum összeállítása a Klímabarát Települések Szövetsége szakmai iránymutatása alapján történt, az üvegházhatású gázok kibocsátásának megyei adatait összegzi, illetve ennek enyhítésének kérdéskörével foglalkozik, az adaptáció, a mitigáció és a szemléletformálás szemszögéből.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az éghajlatváltozási probléma-térképet nyolc aspektusból vizsgálták. A környezeti, társadalmi és gazdasági állapotfelmérést követően egy klímavédelmi szempontú helyzetelemzést is elvégeztek, majd stratégiai kapcsolódási pontokat kerestek a nemzetközi éghajlatvédelmi törekvésekkel és a hazai stratégiákkal. Így tudták felvázolni a megye klímavédelmi jövőképét és célkitűzéseit, melyhez a végrehajtási keretrendszert is hozzárendelték.

A megye klímavédelmi jövőképe: Győr-Moson- Sopron megye 2030-ra a globális klímaváltozás kihívásaira előrelátóan és preventíven reagáló, egészséges és klímatudatos lakossággal, innovatív, környezettudatos gazdasággal, természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodó megyeként működjön.

A megyei klímadokumentum véleményezési változatát a platform tagjai egységesen támogatták, így az a december 15-i megyei közgyűlés elé terjeszthető.

A rendezvény további részében a klímavédelmi témához kapcsolódó előadások és tájékoztatók hangzottak el. Dr. Torma András, egyetemi docens, tanszékvezető a klímaváltozás és a kistelepülési életforma közötti összefüggésekről tartott érdekes előadást, külön is felhívva a figyelmet a kistelepüléseken jelentkező, a klímaváltozást jelentősen befolyásoló problémákra, mint például a háztartási hulladék égetése, illetve a vegyi anyagok túlzott használata a mezőgazdasági termelés során.

Jó gyakorlatként az Écs községgel közösen indított projektet említette meg, ahol a gyakorlatban is törekszenek megvalósítani a köznevelés, a szemléletformálás, a tudatosság és a cselekvés hatékony összekapcsolását.

Jó gyakorlatokból Baloghné Gaál Zsófia előadásában sem volt hiány, hiszen az előadó a Tolna megyei Zöldtárs Alapítvány létrehozását, működését, a Szekszárd várossal való jó együttműködését és a Tolna Megyei Klímastratégia kidolgozásában való részvételét említette meg. Kihangsúlyozta: szervezetük törekszik arra, hogy egy-egy programot, rendezvényt következetesen, évről-évre tovább vigyenek, bevonva a lakosság széles körét.

Elmondta, fontosnak tartják a stratégiák kidolgozását is, de legalább ennyire szem előtt tartják azt, miként lehet életre kelteni, valós tartalommal megtölteni a célkitűzéseket.

A platform ülés helyszínét ezúttal a Széchenyi István Egyetem biztosította, ahol szintén számos, látványos energetikai célú beruházás valósult meg, erről már dr. Tamánd László, adjunktus, pályázati irodavezető tájékoztatta az ülés résztvevőit, majd a szóban elmondottakat egy helyszínbejárás keretében személyesen is megtekinthették a vendégek.

Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, hogy a megye mindig szívesen és örömmel hozza külföldi vendégeit az egyetemre, hiszen példaértékű, ami az intézményben megvalósult, mindannyian büszkék lehetünk, büszkék vagyunk rá. Az adjunktus elmondta, hogy az energetikai projektek egy része a régi, elavult épületek korszerűsítését szolgálta, a hőszigetelés, illetve a napelemek, napkollektorok telepítése által.

Ám az új, látványos fejlesztések is alapvetően a költséghatékonyság növelését és az energiamegtakarítást célozzák, elérve ezzel azt a célt, hogy az intézményben tanulók és dolgozók jobb közérzettel töltsék el idejüket az intézmény falain belül.

Az irodavezető úgy fogalmazott, hogy esetükben a praktikum, a gyakorlat és a lehetőségek szerencsésen találkoztak, ehhez persze kellett az EU-s forrás és a magyar kormány támogatása is. A projekt által megvalósul a megyei szintű klímastratégia kidolgozása, illetve a klímaváltozással, azon belül mind a folyamat mérséklésének, mind az ahhoz való alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztásnak, széleskörű szemléletformálási programokkal történő megvalósítása a cél.

A megyei klímastratégiai dokumentum a Győr-Moson- Sopron Megyei Önkormányzat honlapján megtekinthető – kattintson!

Forrás/fotó: Győr-Moson- Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Győr-Moson-Sopron, klímastratégia, klímaváltozás, Németh Zoltán
Close