full screen background image
Search
2019. június 25. kedd -
  • :
  • :

Nagy siker és hatalmas érdeklődés a harmadik békési Megyenapon

Nagy siker és hatalmas érdeklődés a harmadik békési Megyenapon

2018.09.03. A Békés Megyei Önkormányzat az előző évek sikerére alapozva ismét megszervezte a Megyenapot, amelyre szerte a megyéből érkeztek résztvevők és érdeklődők, de még határainkon túlról is köszönthettünk látogatókat. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, díszvendégeink Arad és Bihar megye volt. Az óriási érdeklődést jelezte, hogy a békéscsabai főtér zsúfolásig megtelt, egész nap hömpölygött a tömeg a sátrak, faházak között, de még a Jókai színház előtti területen is programok sora várta az érdeklődőket.

Hagyományainkhoz híven ezúttal is bemutatkoztak a megyei értéktárban szereplő értékek, valamint idén először a helyi értéktárak is felvonultatták kincseiket. A 30 települési értéktár mellett a szomszéd megyék (Bács-Kiskun, Hajdu-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok) is megismertették az érdeklődőkkel az értéktárukban szereplő tételeket.
Idén is volt kézműves vásár és kistermelői piac, közel 80 megyei illetékességű kézműves és élelmiszertermelő portékáját láthatta a közönség.

A megye nemzetiségei kulturális kincseiket színpadi produkciók és kiállítások segítségével mutatták be, gasztronómiájukkal ételkóstolón ismerkedhetett az érdeklődő. A gyermekek külön kis birodalomban tölthették idejüket, ahol kézműves foglalkozások, kosárhinta, interaktív játszótér és héliumos léggömb várta őket, aki pedig teljesítette a „kézműves próbát”, a Hóvirág fagyizóban ingyen fagylaltozhatott. A katonai hagyományőrzők és bemutatóik mellett a jelenkor „egyenruhásai”: tartalékosok, határvadászok, készenléti rendőrök, a honvédség tagjai és a terrorelhárítók engednek bepillantást munkájukba, valamint a honvédség díszegysége tartott egy különleges bemutatót.

Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke vágta fel a vadcseresznyés csokitortát. Fotó: Zentai Péter.

Ebben az évben is értéktár okleveleket vettek át azok a polgármesterek és értéktár vezetők, akik településének helyi értéktárába az elmúlt évben új tételt regisztráltak. Díszoklevelet annak a nyolc értéknek a tulajdonosa és felterjesztője vett át, amelyek a megyei értéktárba kerültek tavaly óta.

A múlt évi édes meglepetés ezúttal sem maradt el, délután vágta fel Zalai Mihály megyei elnök a vadcseresznyés csokitortát, amit ezer szerencsés kóstolhatott meg. A színpadi produkciók a népzene köré épültek, felléptek a megye tánccsoportjai, a gyermekeket egy bábszínházi előadás, a Vitéz László várta, az esti táncház után pedig Ferenczi György és a Rackajam gondoskodott a jó hangulatról.

Forrás
: Békés Megyei Önkormányzat. Fotó: Zentai Péter
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Békés megye, Békéscsaba, értéktár, kultúra, önkormányzat, program
Close