full screen background image
Search
2019. március 21. csütörtök -
  • :
  • :

Módosul a Hajdú-Bihar Megyei Területrendezési Terv

Módosul a Hajdú-Bihar Megyei Területrendezési Terv

2018.06.15. Új ipari parkok és üzemi területek feltérképezése, a turisták körében népszerű térségek támogatása, illetve a világörökségi helyszínek látogatásának megkönnyítése is a célok között szerepel a Hajdú-Bihar megyei területrendezési terv módosítása során. A dokumentum felülvizsgálata a héten kezdődött szakmai konferencia keretében, amelyre a megye összes településének képviselőjét meghívták.

A jelenleg hatályos megyei területrendezési tervet 2010-ben fogadták el, így mára időszerűvé vált annak módosítása, az aktuális kihívásokhoz történő igazítása. Országos szinten már tavaly elkezdődött a munka, amelybe a Miniszterelnökség a megyei önkormányzatokat is bevonta. Idén pedig megyei szinten is elindult a területrendezési tervek módosításának előkészítése.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat egyik legfontosabb célja, hogy pontosítsa az országos infrastrukturális elemek (közutak, kerékpárutak, vasútvonalak) megjelenítését, illetve támogassa a térség és a megye szempontjából jelentős értéket képviselő területek feltüntetését és újak kijelölését. Ugyancsak fontos feladat, hogy a rendezési tervben leképezzék nemcsak a megyei, hanem a települési szintű fejlesztési elképzelések területeit, támogatva ezzel a helyi célokat.

– Kiemelt fontossággal bír a gazdasági-innovációs területek támogatása, a turisztikailag frekventált területek kiemelése és támogatása, valamint a világörökségi helyszínek (például a Puszta) és a turisztikai elképzelések összhangjának megteremtése. A területrendezési terv módosítása során folyamatos a kapcsolattartás a települések és megyei önkormányzat között, hiszen csak így biztosítható egy naprakész és komplex terv elkészítése, amely a helyi igényeket is szolgálja – mondta Gonda-Magyar Andrea megyei főépítész.

A területrendezési terv jelenlegi szerepéről, és a várható változásokról területrendezési szakmai konferenciát rendezett a héten a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a Megyeháza Árpád termében. Az eseményre meghívták a megye összes településének vezetőjét, a jegyzőket, a főépítészeket és a településrendező tervezőket. A megye 82 településéből 31-en képviseltették magukat a rendezvényen.

A konferenciasorozat több helyszínen folytatódik, melynek célja a terv pontosítása, a megye erősségeinek és gyengeségeinek felmérése. Az új Megyei Területrendezési Terv várhatóan 2019-ben készülhet el.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Hajdú-Bihar megye, ipari park, önkormányzat
Close