full screen background image

Mintegy kétszáz település hulladékgazdálkodását korszerűsítik Zalában

Mintegy kétszáz település hulladékgazdálkodását korszerűsítik Zalában

2018.02.01. Mintegy 200 település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítik Zala megyében 3,5 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával.

A témában csütörtökön Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatón Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: Zalaegerszegen, Lentiben, Keszthelyen és Zalabérben korszerűsítik a meglévő hulladékfeldolgozók és -lerakók technológiáját gépek, eszközök és járművek beszerzésével, Hévízen pedig új hulladékudvart alakítanak ki.

Történelmi pillanatnak nevezte a mostanit a megyében, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Modern városok program beruházásait is beleértve szavai szerint soha ilyen nagy összegű forrás, ennyire koncentráltan még nem jutott Zalának.

Vigh László, Zalaegerszeg és térségének országgyűlési képviselője (Fidesz) azt hangsúlyozta: az új fejlesztéssorozattal szeretnék elérni, hogy a ma még deponálásra szánt hulladékmennyiséget csökkentsék, hogy az minél kevésbé terhelje a környezetet. Emlékeztetett arra, hogy a kormány rezsicsökkentési programjának köszönhetően hat éve nem emelkedett a hulladékszállítás díja, a hasonló beruházásokkal azt is szeretnék elérni, hogy ez még évekig így maradjon.

Manninger Jenő, Keszthely térségének parlamenti képviselője (Fidesz) azt emelte ki, hogy nem a lakosság hozzájárulásából, hanem európai uniós pénzek felhasználásával végzik el a korszerűsítéseket. Ennek feltétele volt a nagyobb térségi összefogás is, hiszen a nagyobb rendszerek tudnak csak gazdaságosan működni.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy a zalaegerszegi hulladéklerakó válogatórendszerének márciusra elkészülő, mintegy 1,4 milliárd forintból megvalósuló technológiai korszerűsítéséhez is kapcsolódni fog az újabb 3,5 milliárdos fejlesztés. Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben a szelektív hulladékgyűjtésre fókuszáltak, de a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy energetikailag is hasznosítható legyen a hulladék.

A mintegy 200 települést érintő térségi hulladékrendszert üzemeltető Zalaispa Zrt. vezérigazgatója, Bali József azt mondta: olyan fejlesztéseket valósítanak most meg, amelyekkel a lakosság közvetlenül nem találkozik, de hosszú távon a hulladékkezelés biztonságát szolgálja. Az a céljuk, hogy minél inkább megvalósítható legyen a “zéró hulladék” elve, vagyis nemcsak az újrahasznosítás, hanem az energetikai felhasználásra történő előkészítés is a feladatuk.

* A kép illusztráció

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Balaicz Zoltán, Dr. Pál Attila, EU, fejlesztés, Hévíz, hulladékgazdálkodás, Keszthely, Lenti, Manninger Jenő, pénzügyek, Vigh László, Zala megye, Zalabér
Close