full screen background image
Search
2020. augusztus 15. szombat -
  • :
  • :

Milliárdokért fejlesztenek

Milliárdokért fejlesztenek

2017.11.28. Befektetőbarát környezet megteremtésével, munkahelyteremtő ipari park építésével, a megújuló energia többszörös hasznosításával, több lábon állva a városban új korszak indult az elmúlt néhány évben.

– A bánya bezárása óta most jött el a valódi lehetőség az élhetőbb, a jobb város feltételeinek megteremtésére – vallja Polics József polgármester.

– A TOP-pályázatoknak köszönhetően zöldmezős beruházásban olyan alap-infrastruktúra kiépítésére kerül sor, amire nem volt példa a bányabezárás óta. A befektető kedvezményesen, közművel kapja a területet, saját vállalkozását további állami támogatásokkal tudja megvalósítani, amivel munkahelyeket teremt. Itt említeném a bányához kapcsolódó barnamezős területek rehabilitációját, melynek során a tájrombolásból itt maradt torzókat tüntetjük el és a helyére 21. századi ipari parkot építünk megújuló energiával, ami további munkahelyeket eredményez. Az 500 milliós vásárcsarnok-fejlesztés szinte minden komlói lakót érint. A programnak köszönhetően energiatakarékosan üzemeltethető, új épület születik szabadtéri és fedett kulturált elárusítóhelyekkel, parkolókkal.

Mindezeken túl a Petőfi téren és környezetében parkok és többgenerációs játszóterek épülnek. A csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése lehetővé teszi a tér megújult növény- és virágágyásainak öntözését, lesznek okospadok, wifi-vel és telefoncsatlakozási lehetőséggel. A kerékpárút-fejlesztésnek köszönhetően az eddigi Komló–Pölöske–Magyarszék útvonal 20 kilométeres körúttá alakul, és ezzel Komlót is bekötik a megyei kerékpárút-hálózatba. A szociális alapszolgáltatások terén is nagyot lép előre a város, az óvodák, bölcsődék mellett a családsegítő, gyermekjóléti szolgálat is megújul, a szociális területen a mikrotérséget – Oroszló, Magyarszék, Szászvár, Egyházaskozár, Bikal – ugyancsak bevonják a programba.

Az országos és uniós programokhoz csatlakozva Komló külön programot indított a megújuló energiák betelepítése érdekében: a másra nem használható ingatlanokat el- vagy bérbe adták egy 70 hektáros napelempark létesítésére. Az ingatlanból származó pénz helyiadó-bevételt is jelent és jól mutatja, hogy Komló a szénnek köszönheti a létét, mivel azonban a bányászat megszűnt, új irányba kellett mozdulni és így a 21. századnak megfelelően a megújuló energiák felé haladnak. A közösségépítésben pedig a kultúra területén történt hatalmas előrelépés, Komló a fesztiválok városa lett, van gasztro-, kolbásztöltő, Gyermekkórus Fesztivál, Komlói Amatőr Színházi Találkozó és Hét Domb Filmfesztivál is, sok egyéb kulturális rendezvény mellett.

– Eddig közel 20 milliárd forintot ítéltünk oda, 67 nyertes pályázaton a megyében. Ebből Komló részesedése: 8 TOP-pályázaton 2,86 milliárd forint – tudtuk meg Nagy Csabától, a megyei önkormányzat elnökétől. – Nagyon fontos, hogy a megye második legnagyobb városa fontos szerepet kapjon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot illetően. Komló megújítása érdekében az elmúlt 8 évben sok minden történt, és a megyei önkormányzat így kívánja támogatni a komlóiak és Polics József polgármester munkáját.

– Nagy örömömre szolgál, hogy a komlói fejlesztések során a Komlóért Egyesület a Komlói Kaptár Helyi Közösség című projektjére 400 millió Ft uniós támogatásban részesült – tette hozzá dr. Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője. – Ebből infrastrukturális, illetve tartalom- és szolgáltatásfejlesztések is megvalósíthatók, melyek eredményeként javul a kulturális és közösségi terek és szolgáltatások minősége, a közösségfejlesztési programok pedig hozzájárulnak egy összetartóbb, tudatosabb, a város jövőjének alakításában részt vállaló társadalom kialakulásához, a fiatalok helyben maradásához. Komló kultúraszerető város, ahol az utóbbi években két új fesztivál is otthonra talált. Az idén első ízben megrendezett Hét Domb Nemzetközi Filmfesztivál mellett a három évvel ezelőtt létrejött Komlói Amatőr Színházi Találkozó is közönségsiker lett. Tehát a komlóiak igénylik és értékelik a minőségi kultúrát, melyhez a jelenlegi kormányzati ciklusban jelentős kultúrát támogató anyagi forrás érkezett a városba.

Nyertes TOP-os pályázatok és ami megépül belőlük
Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére, fejlesztésére 150 millió forintot nyertek. Sikonda és Komló belváros között kerékpárút kialakítására 235 millió forint érkezett. A piac- és vásárcsarnok rekonstrukciójára 500 millió forintos projekt valósulhat meg. Óvodák és bölcsőde fejlesztésére 121,4 millió forinttal számolhatnak. A szolgáltatások minősége így a Szilvási Bölcsődében és a városi óvoda hét telephelyén fog javulni. A Petőfi térnek és környezetének rehabilitációja 579,5 millió forintból valósulhat meg.

Szabadidőpark és Vállalkozók Háza építésére 600 millió forintot kap a Juhász Gy. u. végén lévő barnamezős terület. A Szent Borbála Otthon épületenergetikai korszerűsítésére 396,7 millió forintot fordíthatnak. A Nagyrét utcai ipari terület alapinfrastruktúra fejlesztésére 410 millió forint jut. A buszpályaudvar és környezetének közlekedésfejlesztésére 400 millió forintot kértek, a pályázat most van bírálat alatt. Barnamezős területek rehabilitációját végezhetik 308 millió forintból az Altáró u. 2. alatti volt bányaüzemi területen. Emellett önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését tervezik, továbbá ipari parkok, iparterületek fejlesztését a Határ úton, utóbbira már megkapták a támogatást, 282,6 millió forintot.

Szigetvár
Ausztráliától Új-Zélandon át, szinte valamennyi földrész borászataiban találkozhatunk a magyar tölgy nagyszerű tulajdonságait és a magyar munkaerő kiválóságát hirdető tölgyfából készült boroshordókkal, amelyeket a szigetvári Trust Hungary Zrt. gyárt. Évről évre külföldi újságírók, borászok, és szakemberek látogatnak el a gyárba, hogy megismerjék az itt készülő termékeket, és természetesen megcsodálják itt a történelmi értékeket rejtő környezetet is. A gyártási technológia fontos része a magyar kreativitás és innováció. 25 év alatt kialakult egy olyan, minden más gyártótól eltérő „Trustos ízvilág”, ami egyedivé teszi, minden más hordótól jól megkülönbözteti a terméket. Az üzem azért épült Baranyában, mivel az itt található éghajlati körülmények, a szél, napsütéses órák száma, a csapadék mennyisége biztosítja a legmegfelelőbb körülményeket a tölgyfa donga érleléséhez. Nem véletlen tehát, hogy hivatalosan is baranyai értékké vált a cég és a termék.

Mannó Pál cégvezető minderről így összegez: – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy bekerültünk a Baranya Megyei Értéktárba. Hiszünk abban, hogy magyar alapanyagból, magyar munkaerővel valódi értéket állítunk elő, ezt igazolja az is, hogy 45 országban keresik a termékeinket. A nevünk valamennyi kontinensen jól cseng, Baranyában mégis kevesen tudnak róla, hogy van itt egy olyan termék, amelyben a hazai erdészek évszázados munkája, az anyag és a magyar munkaerő kiválósága, precizitása is megjelenik. A folyamatos kutatás-fejlesztés eredménye ez a sajátos ízvilág, ami ismerté teszi a terméket és mi erre végtelenül büszkék vagyunk.
Fejlesztésekről tárgyaltak

Baranya és Somogy megyei kamarák képviselőivel valamint Vukovar, Eszék, Verőce városaival egyeztetett Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a térség fejlesztéséről és a jövőbeni együttműködési lehetőségekről. Szóba kerültek olyan a Baranya Megyei Önkormányzat közreműködésében megvalósuló nemzetközi pályázatok, mint a „mézédes” határ menti együttműködés a mézfogyasztás növelésére, vagy az örökségvédelem a Zrí­nyi-örökség kapcsán. A programot az Eszéki Magyar Főkonzulátus szervezte.

Megfékezik a villámárvizeket
A magyarszéki–magyarhertelendi víztározó is téma volt a Dél-Dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács soros ülésén, melyen a társaság elnöke, Nagy Csaba megyei elnök is jelen volt. A szakemberek beszámoltak arról, hogy elkezdődött a 28 hektáros tározó kivitelezése, a tervek szerint jövő évre elkészül, és jelentős mértékben segít kiküszöbölni a villámárvizek káros hatásait. Erről szól a megyei önkormányzat három TOP-os fejlesztése is: Mánfán a Baranya-csatorna medrét újítják fel 2 kilométer hosszúságban, hordalékfogók beépítésével 50 millió forintért. Orfűn a Pécsi-tó vízszintjének szabályozhatósága érdekében sor kerül a zsiliprendszer rekonstrukciójára 12 millió forint értékben. Sásdon a csapadékvíz-hálózatot ilyen célú fejlesztésére 17 millió forintot szánnak.

Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, bölcsőde, Hoppál Péter, ipar, kerékpár, Komló, óvoda, pályázat, pénzügyek, Sikonda, Szigetvár, TOP
Close