full screen background image
Search
2020. október 30. péntek -
  • :
  • :

Megyei értékeket és nemzetiségeket ünnepeltek Levélen

Megyei értékeket és nemzetiségeket ünnepeltek Levélen

2020.09.03. Idén Levélen rendezték meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi és Értéknapot. Az egész napos programsorozat keretében a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Nemzetiségi Tagozatának elismerését, a megyei német nemzetiségi díjat és a megyei nemzetiségi díjakat is átadtak.

A jelenlévőket Kiss Béla polgármester és dr. Nagy István agrárminiszter köszöntötte. A rendezvény az istentiszteletet követően a levéli németek kitelepítésének 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéssel és koszorúzással folytatódott.

A megyei értéknap alkalmából a „megyerikumokról” készített rövidfilmeket vetítettek. Kiállítóként bemutatkozott az Undi Horvát Egyesület, a Felvidéki Magyar Értéktár, a Vas Megyei Értéktár, a Közi Horváth József Népfőiskola (Agyagosszergény), a Győri Kékfestő Műhely, a höveji csipke, valamint a Tebike juh-, kecske- és tehénsajtokat gyártó üzem.

Sváb és szlovák ételbemutatót is tartottak, a bátrabbak a kézművessarokban próbálhatták ki kézügyességüket, a legkisebbeket játéksarok várta.

Délután ünnepi köszöntőt mondott dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, aki felidézte, hogy a nemzetiségi nap öt éve forrt össze az értéknappal. „Idén, a nemzeti összetartozás évében pedig különösen is nagy jelentősége van a két értéknek”-tette hozzá. Kiemelte, hogy az ország tizenkét nemzetiségéből megyénk kilencnek ad otthont.
Pető Péter azt is elmondta, hogy szeptemberben bővül a megyerikumok köre. Elbírálás alatt van ugyanis egy Kiemelkedő Nemzeti Érték, azt Audi TT gépjármű jelölése a megyétől, továbbá Szigetköz természeti kincseit, ivóvízkincseit és az arra épülő Szigetközi friss vizet, mint gasztroterméket a következő ülésen jelölik.

Kiss Béla, Levél polgármestere megköszönte a felkérést, hogy a levéli német önkormányzattal közösen szervezzék meg a rendezvényt. „A közösségek ünnepe ez. Nemzetiséginek lenni olyan kapcsolódási pont, amelyen keresztül megérezhetjük a közösség összetartó erejét” – mondta a polgármester. Hozzáfűzte, minden évben ilyenkor tartják a megemlékezést arról a szomorú napról, amikor 1945-ben közel 1400 embert telepítettek ki Levélről. „Úgy gondoltuk, ez méltó nap arra, hogy a nemzetiségi kultúrát megünnepeljük”- hangsúlyozta.

Dr. Bajcsai Brigitta, a megyei kormányhivatal kabinetvezetője beszédében kiemelte, hogy az itt élők megmaradtak sokszínűnek, és régiónk is épül ebből.

A rendezvényen a megyei nemzetiségi díjak mellett átadták a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Nemzetiségi Tagozat elismerést, melyet Kollár János, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke vehetett át.

Kollár János kezdeményezte 2005-ben Győrben a Bem téri lengyel-magyar barátság emlékmű megépítését, mely által alakult ki a lengyel-magyar barátság napja megünneplésének hagyománya.

Létrehozta a Polonia Pódiumot, amely szép példa a nemzeti hovatartozás méltóságának. Henryk Wieniawski emlékére országos Egyetemi Hegedűversenyt szervezett a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve.

Nevéhez kapcsolódik továbbá a Szent Kinga Szabadegyetem, valamint a Lengyel Függetlenség Napja, s a Lech Kacynski emlékére tábla avatás a győri színházban.
Tőle származik a Szent László -láng emlékév ötlete is, melynek nyomán a magyarok és a lengyelek jobban megismerkedhettek Szent Lászlóval. Szent László emlékéhez kapcsolódik egy lángereklyetartó, amit a Vatikánban, Ferenc pápa áldott meg.

Jelenleg az Országos Lengyel Önkormányzat elnökhelyettese.

Forrás: Kisalföld
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in dr. Nagy István, dr. Pető Péter, elismerések, Győr-Moson-Sopron
Close