full screen background image
Search
2018. július 20. péntek -
  • :
  • :

Megyei elismerést vehetett át Bősárkány nagyközség megbecsült lakója

Megyei elismerést vehetett át Bősárkány nagyközség megbecsült lakója

2017.08.07. Augusztus első hétvégéjén tartották a hagyományos falunapi rendezvényt Bősárkányban. A reggeltől késő estig zajló programsorozat kicsiknek és nagyoknak is sokféle elfoglaltságot kínált. Kedves és megható pillanata volt a napnak, mikor is – Németh Zoltán megyei elnök megbízásából – Szalay Imre polgármester átnyújtotta Kollár Jenőné Elvira néni részére a megyei önkormányzat elismerését, a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat, Kulturális Tagozatban. A megyei önkormányzat kitüntetése a polgármester és a falu lakói szerint is egy valóban arra méltó, megbecsült személyhez került, akit szeretnek és tisztelnek a településen.

Kollár Jenőné életútja, tevékenységének bemutatása:
Kollár Jenőné, Elvira néni 1939. december 31-én született Bősárkányban. Kisgyermekként ismerkedett meg a gyékénnyel. Szüleitől, nagyszüleitől tanulta a mesterséget. Már 10 évesen „befogták” a kosárfonásba, 15 évesen pedig elvitték gyékényt aratni, hetekig távol a családjától. Bejárta a Tisza környékét, Borsod, Baranya megye területeit, ahol gyékényt találtak (Nádudvar, Tiszaluc, Tiszavalk….).

Ebben az időben az egész falu megélhetését nagyban segítette a kosarazás mestersége. Egészen a 80-as évekig a Háziipari Szövetkezetnek készítette a kosarakat. Aztán egyre több volt az érdeklődő iskola, óvoda. Szerettek volna megismerkedni magával a gyékénnyel, a belőle készíthető tárgyakkal.

Ebből következett, hogy rendszeres résztvevője lett a kézműves táboroknak, hagyományőrző foglalkozásoknak. Otthonában is szívesen fogadja az érdeklődőket, lehet az óvodai csoport, iskolai osztály.

Ünnepek előtt sok tanító néni, óvónéni keresi meg, hogy segítséget kérjen ajándékok készítéséhez, amit gyermekeikkel közösen meg tudnak valósítani. Számos óvodában, iskolában megtalálhatók a munkái (kosárkák, ceruzatartók, faliújságok …). A kézműves vásárokon, mint pl. a „Mihály napi” vásár, bemutatja termékeit és a gyékényezés fortélyait.

Nagyon nagy elismerés számára, hogy sok egyetemista, főiskolás készíti segítségével a diploma munkáját a gyékényezésről. Heteket töltenek nála, hogy megismerjék, elsajátítsák a látottakat. Az évek során több kiállítása volt, sok látogatóval. A Rábaközi Napok rendszeres résztvevője, ahonnan számos elismerést kapott. Ötleteit, újabb és újabb formáit a mai napig szívesen megvalósítja, tovább adja, mert ezek által megismerik falunkat, a gyékényt, a mesterséget. Látja, tapasztalja, hogy az embereket mennyire megfogja a természetes anyaggal, a gyékénnyel való foglalatosság.

Abban a reményben tölti napjait, hogy vele nem hal ki ez a mesterség, mert látja a fiatalokban az érdeklődést, az igyekezetet, a kíváncsiságot a „régi új” iránt. „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bősárkány, elismerések, Győr-Moson-Sopron
Close