full screen background image
Search
2020. augusztus 15. szombat -
  • :
  • :

Megújuló értékek a turizmus TOP-talaján

Megújuló értékek a turizmus TOP-talaján

2017.10.09. Hamarosan az eddiginél is nagyobbat nézünk. Olyan kastélyok, kúriák, templomok újulnak meg szerte Szabolcs-Szatmár-bereg megyében, amelyek mágnesként vonzhatják a turisztikai attrakciókra fogékony látogatókat.

„Négy integrált turisztikai projekt van folyamatban nyártól.” Seszták Oszkár

Térségi alapon szerveződnek

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forráskeretének egyik prioritása a turizmus fejlesztése – jelentette ki Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a nyíregyházi szakmai fórumon.

Elmondta: – Szabolcs-Szabolcs-Szatmár-Bereg turizmusának fejlesztésében az elkövetkező években a pontszerű, egy-egy településre fókuszáló fejlesztések helyett térségi alapon szerveződő desztinációk, turisztikai térségek kialakítása a cél. Ehhez a megye meglévő, turisztikai értékeinek fejlesztésére és hálózatba szervezésére van szükség.
Ennek alapja a megye négy néprajzi és földrajzi tájegysége: a Nyírség, Szatmár-Bereg, a Nyíri Mezőség és a Rétköz. A koordinálás a megyei önkormányzat feladata.

Rendkívül nagy vállalkozás

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával a megye területén négy integrált turisztikai projekt van folyamatban nyártól. Ezek összesen több mint 4 milliárd forintnyi turisztikai fejlesztést tesznek lehetővé összesen 45 településen 55 turisztikai látványosság, vonzerő kialakításával. Ez egy olyan rendkívül nagy vállalkozás, melynek sikeréért négy széleskörű konzorcium alakult – fogalmazott Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, hozzátéve:

„Kilátó épül a nagyközséghez tartozó Hoportyón.” Dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó

– Az a közös cél, hogy közös turisztikai értékké fejlesszük a Nyírség épített és természeti értékeit, bekapcsolni a turizmus vérkeringésébe az eddig kevéssé ismert turisztikai vonzerőket, illetve a turisztikai termékcsomagok létrehozásával növelni a látogatók tartózkodási idejét a megyében.

„A Nyírség turisztikai kínálatának integrált fejlesztése – Örökségturisztikai és aktív turisztikai hálózatok, termékcsomagok fejlesztése a Nyírségben” elnevezésű projekt keretében huszonegy településen lesz idegenforgalmi beruházás.

A Nyírség kiemelt örökséghelyszíneiként látogatóbarátabbá fejlesztik a kállósemjéni Kállay-kúriát, befejeződik a baktalórántházi Dégen­feld-kastély turisztikai korszerűsítése, megújul a nyírbátori minorita templom kolostorszárnya és kolostorudvara, helyreállítják a gótikus eredetű nyírbélteki, ófehértói, máriapócsi római katolikus templomokat.

Kialakítják a nyírvasvári barokk múzeumkápolnát, megújulnak Nyírmihálydiban és Piricsén a református műemléktemplomok, folytatódik a késő gótikus nyírbátori görögkatolikus templom restaurálása, a kállósemjéni, a nagykállói és a nyírbogáti görögkatolikus templomok helyreállítása szintén a fejlesztés része.

Tuzson János látogatóközpont jön létre Bátorligeten, a vajai őstavat turisztikai célra hasznosítják, Nyírbogáton pedig az Alföld legmagasabb pontját, a Hoportyót fejlesztik.

A Nyírség kiemelt rendezvényhelyszíneiként Biriben a tócsnifesztivál, Vállajon a strudlifesztivál, Nagykállóban Harangod, Nyírbogáton pedig a Bogáti forgatag otthonául szolgáló helyek szépülhetnek meg. Mindemellett hozzájárulnak a leveleki strand fejlesztéséhez, illetve az apagyi, valamint máriapócsi horgásztavak megújulásához.
– Garantáltan növekedni fog a kirándulni és kikapcsolódni vágyó látogatók száma Nyírbogáton: kilátó épül majd a nagyközséghez tartozó Hoportyón, az Alföld legmagasabb pontján.

Saját hang- és fénytechnikával büszkélkedhet a jövőben a Bogáti Forgatag, a rendezvény helyszíne nagysátorral, a műfüves pálya melletti terület pedig öltöző-, tisztálkodóhelyiséggel bővül majd – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, a nagyközség polgármestere.

Forrás: Szon.hu Fotó: M. Magyar László
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Close