full screen background image
Search
2020. május 31. vasárnap -
  • :
  • :

Megújulás alaptól a tetőig

Megújulás alaptól a tetőig

2019.05.07. Szakmáron a legnagyobb közösségi épület, a könyvtárat és a fogorvosi rendelőt is magába foglaló művelődési ház korszerűsítése van folyamatban. A megyei TOP keretből elnyert 76 millió 438 ezer forint támogatásból a 800 négyzetméter alapterületű művelődési ház energetikai korszerűsítése mellett a szomszédos épületben lévő önkormányzati konyha is megújul.

Az épület fejlesztése annak nagy költségigénye miatt mindeddig váratott magára, de a TOP pályázat most lehetőséget biztosított a régóta dédelgetett álom megvalósulására.

A beruházás keretében szigetelést kap az épületkomplexum lábazata, oldalfalai és a födém, kicserélik a nyílászárókat, az épület energiahatékony működését pedig a tetőre szerelt 10 kW-os napelem segíti majd. A pályázat része, hogy az ugyancsak önkormányzati tulajdonban lévő konyha épület energetikai korszerűsítése is megvalósul. Itt a nagyobb energiaigény miatt egy 20 kW-os napelemet szerelnek fel.

A munkaterületet a kivitelező részére március 1-jén átadták, a munkálatok az azóta eltelt két hónapban szemmel láthatóan jól haladnak. Az építőipari munkákat a konyha esetében leginkább az nehezíti, hogy a tanév végével sem állhat le a mindennapos munka, ugyanis az időskorúak ellátását, valamint a szociális célú étkezetést is ez a konyha biztosítja. Ennek ellenére – a jelenlegi készültségi fok mellett – kijelenthető, hogy a két fontos középület energetikai korszerűsítése és a kapcsolódó fejlesztések várhatóan a támogatói szerződésben rögzített határidőig, szeptember 30-ig befejeződnek.

András Gábor polgármester fontosnak tartotta hangsúlyozni: mire a 2017-ben elnyert pályázat a megvalósítás stádiumába jutott, az építőanyagokat és az építőipar egészét érintő áremelkedések miatt a támogatási összeg már nem fedezte a kiadásokat. Erre tekintettel 7 millió forint pótigényt nyújtottak be a megyei önkormányzathoz. Bíznak kérelmük pozitív elbírálásában, de annak érdekében, hogy az eredeti műszaki tartalom maradéktalanul megvalósuljon, amennyiben szükséges, az önkormányzat saját költségvetési tartaléka terhére biztosítani fogja a hiányzó összeget.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in András Gábor, Bács-Kiskun megye, pályázat, Szakmár
Close