full screen background image
Search
2020. december 5. szombat -
  • :
  • :

Megújul a MÖOSZ – sajtóközlemény

Megújul a MÖOSZ – sajtóközlemény

2015.01.23. A Pest Megyei Önkormányzati Hivatalban, január 22-én tartotta soron következő ülését a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége. A Közgyűlést Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok (TOP) kapcsán. Fehérvári Tamás elnök szerint a Szövetségnek olyan irányokat kell meghatároznia, ami a MÖOSZ teljes megújulásához vezetnek.

Oláh Gábor helyettes államtitkár a megyei önkormányzatok és a Nemzetgazdasági Minisztérium – mint Irányító Hatóság – közös feladataként nevezte meg a TOP beindítását. A területfejlesztési források lehívásához szükséges operatív programok múlt év decemberében készültek el. Vélhetően kora tavasszal folytatódhat a munka, amikor a benyújtott operatív programok vizsgálata Brüsszelben befejeződik, és megtörténik annak jóváhagyása is. Ezek a programok foglalják magukban, hogy az elkövetkező hét évben Magyarországon a területfejlesztési források milyen célokra és milyen feltételek mellett használhatóak fel.

Lényeges változás, hogy a források nem ún. pályázatos, hanem területi kiválasztási eljárási rendszer szerint kerülnek felhasználásra. A kiírásokat országosan egységesen kell megtenni, azonban pályázatok helyett támogatási kérelmeket szükséges benyújtani, melyekhez elegendőek az ún. projekt ötletek. Ezt követően kettős elbírálás során, a szaktárca és a területi illetve települési szereplők együttes döntése szükséges a nyertes projektekhez.

A helyettes államtitkár közös érdekként nevezte meg, hogy az uniós források felhasználása a menetrend szerint, a lehető leggyorsabb ütemben induljon meg. Ehhez szükséges, hogy a megyék által elkészítendő Integrált Területi Programok (ITP) április végéig végső formát öltsenek. Ezt követően a pályázati kiírásokat várhatóan június-július folyamán, egy ütemben hirdetik ki.

Fehérvári Tamás a MÖOSZ megújításával összefüggő feladatok elvégzését nevezte a Szövetség legfontosabb feladatának. Az érdekszövetség céljául tűzte ki, hogy a megyék a jövőben olyan hangsúlyos szereplővé váljanak, melyek a vidék felzárkózását elsősorban hatékony területfejlesztési munkájukkal kívánják elősegíteni. A megyei önkormányzatok tevékenysége akkor válik igazán eredményessé, ha országos szinten is egységesen és összehangoltan képesek fellépni. A Közgyűlés napirendje jól tükrözte azt az elhatározást, hogy a megújuló Szövetséget biztos alapokra kívánják helyezni, és a fő célkitűzéseket a szakmaiság mentén tervezik megvalósítani.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Fehérvári Tamás, MÖOSZ, pályázat, TOP
Close