full screen background image
Search
2019. október 24. csütörtök -
  • :
  • :

Megnyílt Szolnokon a RepTár Interaktív Repülőmúzeum

Megnyílt Szolnokon a RepTár Interaktív Repülőmúzeum

2016.09.01. Megnyílt csütörtökön Szolnokon a RepTár Interaktív Repülőmúzeum.

A honvédelmi miniszter egyedülálló gyűjteménynek nevezte 2,7 milliárd forintból épült létesítményt. Simicskó István hozzátette, minden múzeum értéktár, a múlt iránti tiszteletet fejezik ki. A Tisza-parti városban, a hajdani Indóház területén megvalósult, 218 műtárgyat és mintegy 40 repülőeszközt felvonultató gyűjtemény azonban nemzetközi értelemben is egyedülálló és Közép-Kelet Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása.

A politikus hangsúlyozta, “ez a létesítmény is hűen tükrözi, hogy van mit védenünk, van mit őriznünk és van örökségünk, melyet bemutathatunk mindazoknak, akik nem ismerik és átadhatunk gyermekeinknek”.

A tárcavezető méltatta Szolnok kiemelkedő léptékű fejlődését, magáról a településről pedig katonavárosként beszélt, mely “Magyarország biztonságának egyik fellegvára”.

A RepTár udvarán és épületeiben kiállított haditechnika kapcsán a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a találmányok, az emberi vívmányok előtt fejet kell hajtanunk, ám felelősek vagyunk azért, hogy milyen célra használjuk őket.

Szalay Ferenc, a város polgármestere a gyűjteményt bemutatva arról beszélt: a szabadtéri felületekkel együtt 60 ezer négyzetméteres kiállítótér fedett része több mint 4500 négyzetmétert tesz ki. Ebből is kiemelendő az Indóház, mely Szolnok műemléki védelem alatt álló épülete, egyben Magyarország legrégebbi vasútállomása. A klasszicista stílusú épületet eredeti pompájában, ugyanakkor a katonai repülés tematikájával és modern, innovatív technikai eszközökkel kiegészülve vehetik birtokba a látogatók.

reptertar-mtiMTI Fotó: Bugány János

Szólt arról is, hogy a projekt része a megyeszékhely turisztikai kínálatát bővítő és megújító fejlesztés-sorozatnak, melyben a RepTárnak a “mágnes” szerepét kell betöltenie.

A beruházá egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen megtekinthető. Így a látogatók jól strukturált, a modern elvárásoknak megfelelő terekben gyűjthetnek ismereteket és élményeket, és a történeti jelentőségű gépek állagának megóvása is könnyebb.

Az érdeklődők az újonnan felépített, 3000 négyzetméteres Hangárban körbejárhatják a kiállított gépeket, sőt, egyesekbe be is ülhetnek. A helyben bérelhető tableteken és az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül áttanulmányozhatják a repülőgépek történetét és technikai adatait.

Az Indóházban a hazai katonai repülés történetét feldolgozó kiállítás várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, rangjelzésekkel, a fegyverekkel és azokkal a fontos eseményekkel, amelyek meghatározták a magyar légierő történetét.

Mind emellett a 4D moziban és szimulátorok segítségével kipróbálható, hogy milyen érzés katonai repülőt és helikopterek vezetni. A rámpás rakodóépület keleti részében kiépített akadálypálya bátorságot, erőt és állóképességet, valamint logikai készséget egyaránt próbára tevő szórakozási lehetőséget teremt, míg a tematikus játszótér a legkisebbeknek nyújt aktív kikapcsolódást.

MTI

A képen: Beer Miklós váci megyés püspök, Szalay Ferenc polgármester, Simicskó István honvédelmi miniszter és Bene Ildikó, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a szolnoki RepTár Interaktív Repülőmúzeum avatásán 2016. szeptember 1-jén. A 2,7 milliárd forintból épült kiállítóhely 60 ezer négyzetméteren 218 műtárgyat, köztük mintegy 40 repülőeszközt vonultat fel. MTI Fotó: Bugány János
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bene Ildikó, Jász-Nagykun-Szolnok megye, kiállítás, múzeum, repülés, Simicskó István
Close