full screen background image
Search
2020. szeptember 20. vasárnap -
  • :
  • :

Megkezdődik a váli Ürményi-Dreher-kastély teljes felújítása

Megkezdődik a váli Ürményi-Dreher-kastély teljes felújítása

2020.01.17. Megkezdődik a Fejér megyei Válon található Ürményi-Dreher-kastély teljes felújítása, az előkészítő munkálatokra 1,412 milliárd forintot biztosít a kormány állami forrásból – jelentette be a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos csütörtökön a kastély épületében tartott sajtótájékoztatón.

Tessely Zoltán, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, elmondta, hogy az Ürményi-Dreher-kastély fejlesztése a Pannónia Szíve Program keretében, de nem a Nemzeti Vár- és Kastélyprogram keretein belül valósul meg. Jelezte, hogy az előkészítő munkálatok a kastély és környezete mellett egy ma nem létező, kétszer egysávos, Vereb-Vál-Gyúró-Etyek nyomvonalon haladó közút megépítésére is vonatkoznak.

Kiemelte, hogy az előzetes számítások szerint nagyságrendileg 15 milliárd forintba fog kerülni a kastély- és útfejlesztés.

Tessely Zoltán közölte, hogy a megvalósíthatósági tanulmányok alapján még idén elindul a tervezés, 2021 végén szeretnék kiírni a kivitelezési közbeszerzéseket, hogy 2022 elején elkezdődhessenek a kivitelezési munkálatok.

Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke, a Velencei-tó és Térsége, a Váli-völgy, a Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy az általuk kezelt Pannónia Szíve Programban eddig 4,3 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. Örömének adott hangot, hogy a kastély- és útfejlesztés esetében nem csak az előkészületekre, hanem a megvalósításra is biztosítani fogja a kormány a további állami forrásokat.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a kastély új funkcióinak tervezésekor kiemelten figyelnek arra, hogy hosszútávon rentábilisan fenntartható legyen, a működés során minimális nyereséggel üzemeljen. Hozzátette: ennek érdekében az Ürményi-Dreher-kastély mellett a kastélypark is megújul, de sor kerül a Szolgabíróság épületének rekonstrukciójára, a Magtár turisztikai és kulturális célú átalakítására, valamint a Nagypince vendéglátási és turisztikai célú hasznosítására.

A kastélyban látogatóközpontot, interaktív kiállítási teret hoznak létre, ahol a kastély építéstörténetét, az Ürményi-család és a Dreher-család történetét, továbbá a hazai sörkészítés történetét mutatják be, de helyet kap két, Válon született híresség, Kokas Ignác festőművész és Vajda János költő élettörténetét bemutató tárlat is. A kastélyparkban sörkertet alakítanak ki, emellett kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz várja majd a látogatókat.

A Nagypincében kézműves sörfőzde létesül a Dreher-hagyományok bemutatása érdekében, sör-wellness szolgáltatással, pinceszínházzal, konferenciateremmel. A Magtárban kulturális rendezvénytér lesz, ahol szálláshelyeket is létrehoznak, míg a Szolgabíróság épületében különböző, kapcsolódó szolgáltatások lesznek elérhetők.

Bechtold Tamás (Fidesz-KDNP) Vál polgármestere megemlítette, hogy harmincöt éve várt a település erre a bejelentésre, azóta áll elhagyatottan Ürményi József egyik épített öröksége. A másik, a község katolikus temploma már felújítás alatt áll, tavaszra elkészül – fűzte hozzá.

Az Ürményi-Dreher-kastély alsó szintje a törökök kiűzése után a jezsuiták rendháza volt. Ürményi József országbíró, a község földesura 1780 körül kastéllyá építtette át főszárny közbeiktatásával és emelet ráépítésével, így kapta meg az épület máig is látható formáját. A U-alakú, copf stílusjegyeket hordozó kastély fő építőmestere valószínűleg Kasselik Fidél volt.

Az Ürményi-család 1878-ban eladta váli birtokát és kastélyát Dreher Antalnak, amely később Dreher Jenő tulajdonába került. A második világháborúban az épület német katonai szálláshely és hadi kórház is volt, majd az államosítás után mezőgazdasági szakiskolaként funkcionált, később könyvtár és Vajda János Emlékmúzeum működött az épületben.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bechtold Tamás, Fejér megye, Molnár Krisztián, Tessely Zoltán
Close