full screen background image
Search
2020. április 5. vasárnap -
  • :
  • :

Meghalt Sára Sándor, Pest megye díszpolgára

Meghalt Sára Sándor, Pest megye díszpolgára

2019.09.25. Életének 86. évében vasárnap hajnalban meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.

Sára Sándor a Színház- és Filmművészeti Főisola operatőr szakos hallgatója volt, Gaál Istvánnal közösen készített diplomafilmjükkel, a Pályamunkásokkal már diákként nemzetközi elismertséget szereztek – írja róla a filmművészeti egyetem oldala. A Balázs Béla Stúdió egyik alapítója, filmjei meghatározó pillérei a magyar dokumentarista-játékfilmes irányzatnak. Szabó István és Kósa Ferenc alkotótársa. Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, operatőr, a Nemzet Művésze.

A Balázs Béla-díjjal, a Magyar Mozgókép Mestere címmel és az MMA életműdíjával is kitüntetett művészt hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után érte a halál.

Sára Sándor olyan korszakos jelentőségű filmek operatőre volt, mint a Sodrásban, a Gyerekbetegségek, az Apa, a Tízezer nap vagy a Szindbád. Rendezőként olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán vagy a 80 huszár. Dokumentumfilmjeivel a nyolcvanas évek legnagyobb hatású, felkavaró erejű dokumentumfilmes irányzatának megteremtője volt.

Pest Megye Közgyűlése Sára Sándort Pest megye díszpolgára címmel tüntette ki 1998-ban.

Sára Sándort a Magyar Művészeti Akadémia és a közmédia saját halottjának tekinti.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Pest megye
Close