full screen background image
Search
2018. szeptember 26. szerda -
  • :
  • :

Megépül egy fél orfűi tó

Megépül egy fél orfűi tó

2017.10.03. Az özönvízszerű esőzések következtében rengeteg kárt okozva kiöntött a Baranya csatorna 2010-ben. Közutak váltak járhatatlanná, több lakóház került víz alá, fennakadások voltak a vasúti közlekedésben, gátak szakadtak át. Az ehhez hasonló károk bekövetkezésének esélyét csökkenti az a tározó, ami most Magyarszéken épül.

A magyarszéki záportározó a Komló felől a Kaszánya patakon és a Mánfa felől érkező, a Baranya-csatornán egyesülő árhullámot úgy vezeti le, hogy összegyűjti a felesleges
vízmennyiséget. Ezzel nemcsak a károkozás kerülhető el, hanem aszályos időszakban lehetőséget ad a földek öntözésére.

Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere elmondta, hogy már évekkel ezelőtt szóba került a tározó építése:

– 2010-ben merült fel a gondolat, 2013-ban készült egy tanulmányterv.  2014 végén beszéltünk a vállalkozókkal, őstermelőkkel, visszaemlékezve a 2010-es árvízre, egyetértettünk abban, hogy szükség lenne egy tározóra a térségben. Azt vetették fel, hogy olyan tározó kellene, amely megfogja a vizet, egészen Sásd felé, Csikóstöttösig, másrészt aszályos időszakban lehetőséget ad a gazdáknak környező földek öntözésére.

A projektet a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság bonyolítja, a beruházás értéke csaknem kétmilliárd forint, a tervek szerint 2019 elejére készül el. Márk László igazgató beszélt a részletekről.

– A Baranya-csatorna térsége a rövid ideig tartó, heves esők következtében kialakuló gyors levonulású árhullámok miatt jelentősen veszélyeztetett terület az árvízi elöntések szempontjából, főleg Sásd környezetében. A Baranya-csatorna árvízi biztonságának növelése céljából, a többletvizek visszatartására záportározó épül, amelynek mérete az Orfüi tó közel fele lesz. Mivel a tározó 28 hektár nagyságú állandó vízborítottsággal fog rendelkezni, a vízgazdálkodási célok mellett egyben alkalmas lesz rekreációs célokra is, a lakók és az idelátogató turisták kikapcsolódására.

A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program további fejlesztésekkel segíti a térségben a villámárvizek káros hatásainak mérséklését.

– Nagyon fontos, hogy kapcsolódó beruházásokkal tudtunk ehhez a fontos fejlesztéshez felzárkózni, hiszen Sásdon az elöntések, a belvízproblémák mérséklésére sikerül egy
átemelőrendszert megépíteni. Ugyanezt a térséget terhelte az orfűi tó helyzete, ott a zsilip ment tönkre, most azt is ki tudjuk cserélni és Mánfán is lesz egy több mint 50 milliós beruházás, hiszen ott is hatalmas gondokat okoztak a villámárvizek, így Magyarszék és térsége vonatkozásában egy komplex fejlesztésről beszélhetünk a víztározó kapcsán.

Magyarhertelend polgármestere, Szeledi Katalin így összegez:
– Egy ekkora beruházás a falu számára páratlan lehetőség, a tó megkoronázza ezt a szép természeti környezetet. Úgy gondolom, Orfűhöz hasonló turisztikai helyet lehet így kialakítani. Azt szeretnénk, hogy ugyanilyen csöndes maradjon a környezet, de a bakancsos és kerékpáros turizmus mellett azért kellenek olyan vízi attrakciók, ahol a családok, gyerekek, idősek is jól érezhetik magukat. A termálfürdő és a tó együtt nagyon jól kiegészítenék egymást.

A 2019. október végéig megépülő tározó vízfelülete üzemvízszinten 28 hektár, árvíz esetén 54 hektár nagyságú lesz. A projekt keretében Magyarhertelenden a Baranya-csatorna felső, dombvidéki vízgyűjtőjének lefolyási viszonyait rögzítő  vízrajzi mérőállomás is épül.

Az új tó turisztikai lehetőségei
A huszonnyolc hektár állandó vízfelületű tó idegenforgalmi-turisztikai hasznosításra is alkalmas. Remek lehetőséget biztosít horgászatra és a pihenést szolgáló időtöltésre: vízisportokra, fürdésre, miközben a tó környezetének természetes szépségét, eredetiségét is megőrzik. Emellett a Sikonda-Magyarszék- Mecsekpölöske-Komló kerékpárutat szeretnék összekötni Magyarhertelenden keresztül Orfűvel és Kovácszénáján át egészen az Ormánságig, lehetne így biciklizni, továbbá az új tavat is körbe lehetne kerékpározni. A záportározót a környező települések együttműködésével lehet majd fenntartani, de az máris látszik, hogy a fél orfűi tó nagyságú vízfelület óriási lehetőséget kínál a környékbelieknek, amit mikrotérségi összefogással célszerű kiaknázni.

Emlékeztető a 2010-es áradásokról
Májusban a gyors erőteljes eső miatt több helyen katasztrofális helyzet alakult ki a megyében. Kiöntött a Karasica Szederkénynél, Szentegátnál átvágták a töltést. A fakidőlések, és nagy átfolyások miatt több utat is lezártak. Vészhelyzet volt az árvíz miatt Sásdon, sárlavinaMánfán, gátszakadás Vásárosdombón, csónakokkal mentették az embereket Olaszon. Ki kellett telepíteni családokat Komlón, Pécsett, Szászváron is. Leengedték a Pécsi-tó vizét Orfűn és tetemes halpusztulással járt, lezárták a Budapest–Pécs vasútvonalat. Mázán négy utca került víz alá. Alcsómocsolád, Tarrós és Vázsnok hosszú időn át megközelíthetetlen volt a víz miatt. 48 óra alatt az éves csapadékmennyiség közel negyede esett, és csak a katonaság segítségével sikerült megoldani a kárelhárítást.

Forrás/fotó: Baranya Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, Magyarszék, Nagy Csaba, TOP
Close