full screen background image
Search
2019. szeptember 20. péntek -
  • :
  • :

Megegyeztek a román-magyar határ menti megyék az Interreg Ro-Hu programban lehívható pályázati összegek elosztásáról

Megegyeztek a román-magyar határ menti megyék az Interreg Ro-Hu programban lehívható pályázati összegek elosztásáról

2018.05.24. Megegyeztek a román-magyar határ menti megyék arról, hogy kölcsönösen támogatják egymást a határ menti együttműködési program (Interreg Ro-Hu) keretében lehívható pályázati összegek elnyerésében – közölte a romániai Bihar megye önkormányzata.

A magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád, illetve a romániai Szatmár, Bihar, Arad és Temes megyék közgyűlésének az elnöke Pásztor Sándor Bihar megyei önkormányzati elnök kezdeményezésére vett részt kedden egy nagyváradi egyeztetésen. A Ro-Hu program az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési ciklusára van kiírva, és két év múlva véget ér, a bukaresti irányító hatóság azonban még mindig csak az előkészítés szakaszában jár. A nyolc megye elnöke egy tartható ütemtervet dolgozott ki, hogy ezzel próbálják rávenni a bukaresti irányító hatóságot a hatékonyabb ügyintézésre – áll a közleményben.

Pásztor Sándor az MTI-nek elmondta: a tárgyalás elején nem volt teljes az egyetértés, de négy óra után megegyeztek egymás programjainak a kölcsönös támogatásában. A megbeszélésen elhangzott: a romániai önkormányzati vezetők június 18-án a román szaktárcánál vesznek részt a programmal kapcsolatos megbeszélésen. Ekkor a most elfogadott ütemtervvel és a pályázati pénzekről szóló konszenzusos döntéssel érvelhetnek majd a program lebonyolításának felgyorsítása mellett. Pásztor Sándor reményét fejezte ki, hogy július elején átléphetnek az előkészítő fázisból a megvalósítás szakaszába.

Az MTI kérdésére Pásztor Sándor elmondta: a pályázat a 2014-2020-as időszakra van kiírva, és megítélése szerint 2020-ig nem lehet megvalósítani a programokat. “A szokásrend szerint azonban meghosszabbítják az elszámolási határidőt egy vagy két évvel. Ha ez megtörténik, akkor befejezhetők az elképzelt fejlesztések” – fogalmazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus.

A határ menti megyék egyenként 11,8 millió euró uniós támogatást hívhatnak le a program keretében, és az önrésszel együtt megközelítőleg 13 millió eurós összeget költhetnek fejlesztésekre.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Békés megye, Csongrád megye, együttműködés, Hajdú-Bihar megye, önkormányzat
Close