full screen background image
Search
2019. május 26. vasárnap -
  • :
  • :

Megalakult a Vas Megyei Felzárkózási Fórum

Megalakult a Vas Megyei Felzárkózási Fórum

2018.03.28. A „Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című pályázat keretében 2018. március 20-án megalakult a Vas Megyei Felzárkózási Fórum. A Megyeháza Címertermében tartott eseményen a tagok Megállapodás aláírásával szentesítették együttműködési szándékukat.

A Vas Megyei Felzárkózási Fórum az EFOP-1.6.3-17-00011 kódszámú, „Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című pályázat keretében jött létre. A Vas Megyei Önkormányzat és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége konzorciumi partnerségében megvalósuló projekt célja megyei szintű koordinációs és konzultációs rendszer kialakítása annak érdekében, hogy a felzárkózás-politikai együttműködések megyei szinten is kialakuljanak és rendszeressé váljanak.

Dr. Balázsy Péter, a konzorciumvezető Vas Megyei Önkormányzat hivatalvezetője köszöntőjét követően Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága főosztályvezetője kifejtette, a Minisztérium törekszik arra, hogy a helyi kezdeményezéseket és elképzeléseket a szakpolitika részévé tegyék. Ennek egyik fontos eleme a Felzárkózási Fórum megalakulása, hiszen az a cél, hogy ez mind a tizennyolc megyében létrejöjjön, ezzel pedig a hátrányos helyzetben lévők számára esélyteremtő hálót létrehozva segíti a társadalmi megbecsülésüket, a felemelkedésüket, továbbá, megteremti minden állampolgár számára a társadalmi mobilitást.

Mihálylovics Béla, az SZGYF Zala Megyei Kirendeltségének koordinátora »A romák társadalmi helyzete Vas megyében című előadásában kiemelte, a Körmendi járás az egyik legnagyobb roma populációval rendelkező térség Vas megyében. A Kőszegi vagy a Szentgotthárdi járásban egy-két olyan települést lehet látni, ahol az átlaghoz képest magasabb az arányuk. Képzéseket valósítottak meg ezekben a térségekben is, amelyek nagy segítséget jelentettek a romák elhelyezkedéséhez. A Szombathelyi járásban Vép és Torony településeken élnek nagyobb számban romák, arányuk nem változott az évek alatt.

Schweiglné Sipos Éva, Helyi Esélyegyenlőségi Program országos koordinátora elmondta, hogy a települési önkormányzatok esélyegyenlőségi programot fogadnak el, amelyeknek az időarányos megvalósulását kétévente felül kell vizsgálni. Kiemelte, hogy hatályos Helyi Esélyegyenlőségi Program szükséges ahhoz, hogy az önkormányzatok pályázati forrásokhoz juthassanak.

A Vas Megyei felzárkózási Fórum tagjai az Együttműködési Megállapodás aláírásával rögzítették együttműködési szándékukat a közös célok eléréséhez, mely szerint törekednek a felzárkózás-politikai együttműködések megyei szintű kialakítására, rendszeressé válása elmélyítésére, a megyében élők közszolgáltatásokhoz, társadalmi-gazdasági javakhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének elősegítésére, és az esélyt teremtő környezet kialakítására.

Forrás: Vas Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Dr. Balázsy Péter, együttműködés, önkormányzat, pályázat, Szombathely
Close