full screen background image
Search
2020. április 4. szombat -
  • :
  • :

Megalakult a Vas Megyei Éghajlatváltozási Platform

Megalakult a Vas Megyei Éghajlatváltozási Platform

2016.12.15. A Vas Megyei Klímastratégia kidolgozását megalapozó konferenciát tartottak hétfőn a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában. A Vas Megyei Önkormányzat által elnyert „Vas megye klímastratégiájának kidolgozása és szemléletformálás” című projekt keretében a Vas Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozását is kezdeményezték, melynek leendő tagszervezeteinek képviselői még a konferencia előtt aláírták a részvételre vonatkozó szándéknyilatkozatot. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte: a szakmai szervezeteken, szakértőkön túl erdészek, óvónők, civilek is részt vettek a tanácskozáson.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyitó beszédében hangsúlyozta, hétköznapjainkat is meghatározza a klímaváltozás, ezért a projekt keretében nagyon fontosnak tartják a szakmai szervezetekkel való együttműködésen túl a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatását és a különböző projektakciókba való bevonását is. A platform tagszervezeteinek célja egyébiránt a Vas megyei klímastratégia kidolgozásának elősegítése, a klímaváltozással kapcsolatos hírek, fejlesztési lehetőségek eljuttatása a helyi szereplők számára, online szaktanácsadás, valamint az elkészült stratégia megvalósulásának nyomon követése.

A Vas Megyei Éghajlatváltozási Platform tagszervezetei: a Vas Megyei Önkormányzat, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A konferencia során az érdeklődők a klímaváltozás lehetséges hatásairól, a hazai éghajlati változásokról és a jövőbeni várható éghajlatról is hallhattak előadásokat, valamint megismerhették a klímavédelmet érintő jogi és szabályozási hátteret és a közoktatás felkészülésének lehetőségeit – mind a témára, mind a jelenségre egyaránt. A konferencia résztvevői és előadói is egyetértettek abban: jelentőségteljes pont a klímastratégia kidolgozása, hiszen mind a hivatali szerveknek, mind a szakmai szervezeteknek és a lakosságnak is együttesen kell tennie azért, hogy a változó éghajlati nehézségekkel megfelelően tudjanak szembenézni Vas megyében is.

Forrás: Vas Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Dr. Kondora Bálint, klímastratégia
Close