full screen background image
Search
2019. május 26. vasárnap -
  • :
  • :

Megalakult a Kálóczy Lajos Emlékbizottság

Megalakult a Kálóczy Lajos Emlékbizottság

2019.03.13. Kálóczy Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából megalakult a Kálóczy Lajos Emlékbizottság. A márciustól júniusig tartó rendezvénysorozat fővédnöke Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő.

Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke, az emlékbizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a Megyei Önkormányzat célja, hogy a tevékenység koordinátoraként a megye és az ország lakosságával is megismertessék Kálóczy életét, munkásságát. „Nemes és igaz személyiség, aki nemcsak az akkori élet politikai és gazdasági szereplője, hanem a reformkor megyei alakja is volt”-tette hozzá Németh Zoltán, s egyúttal megköszönte Kara Ákos államtitkárnak, hogy elvállalta a rendezvénysorozat fővédnökségét.

Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében felhívta a figyelmet a megyei önkormányzat közösségszervező és értékőrző feladatára, s köszönetét fejezte ki, hogy Kálóczy elmékét felelevenítik. Továbbá kiemelte: „Kálóczy aktívan részt vett a március 15-i forradalmi eseményekben, és az azt megelőző időszakban is: megszervezte többek között a Győri Nemzetőrséget”. A rend keretein belül való Széchenyi-féle változást valósította meg, segítő tevékenységet végzett a gazdaság, a közösség területén, és szolgálta a rászorulók érdekét. „Élete jó példa arra, hogy a jelenkor emberének megmutassuk: érdemes közéleti szerepet vállalni, nemcsak politikai értelemben, hanem a közjó érdekében is” –hangsúlyozta Kara Ákos.

„Az Emlékbizottság 2019. március 15-től 2019. június 12-ig tartó programsorozatot tervez” – sorolta Szabó Gyula plébános, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány elnöke. Hozzátette: a programok célja az is, hogy egyfajta önazonosságot adjon a helyi lakosság számára: a régi kor emberének életutjából merítve példaképként szolgáljon a jelen kor embere számára.

Herold Ádám, Pér-Mindszentpuszta polgármesetere beszédében a közösségépítés gondolatát emelte ki: „egy közösség csak úgy tud fennmaradni, ha megismeri saját múltját, a jelenben ápolja, gondozza azt, és továbbadja a jövő nemzedéknek.”

Mindszentpuszta legaktívabb civil szervezete a Mindszentpusztai Vezseny Egylet, mely a fiatal és az idős generáció számára is közösségszervező tevékenységet folytat- emlékeztetett Rákli Tibor, az egylet vezetője. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a rendezvénysorozat keretében felmerült, hogy a település Fő terét Kálóczy térre módosítsák.

Zsumbera Árpád, helytörténeti kutató, a Kálóczy Lajos életéről megjelenő könyv szerzője elmondta, Kálóczy életét sok legenda övezi, halála után pár évvel már népmesék is szólnak róla, ami ritka. Bejárta Európát, sok tapasztalatot szerzett, amit hazájában a köz javára tudott kamatoztatni.

Fővédnök: Kara Ákos országgyűlési képviselő
Védnök: Kállóczi Károly, a Kálóczy Baráti Társaság elnöke

Az emlékbizottság tagjai
1. Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata – Németh Zoltán
2. Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány – Szabó Gyula
3. Pér-Mindszentpuszta Önkormányzata – Herold Ádám
4. Mindszentpusztai Vezseny Egylet – Rákli Tibor
5. Kálóczy Baráti Társaság

Programsorozat:
‒ cikksorozat: Kálóczy Lajos életrajza mellett a családjáról, az 1848-1849-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepéről, a győri polgárosodásért végzett munkájáról
‒ Kálóczy Lajos-konferencia Mezőörsön
‒ Kálóczy-kiállítás Győrben
‒ emlékünnepség és koszorúzás Kálóczy Lajos sírjánál Mindszentpusztán
‒ Kálóczy Lajos életéről szóló könyv megjelentetése
‒ iskolák számára készülő oktatóplakát

Forrás: Győr-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Győr-Moson-Sopron, Herold Ádám, Kara Ákos, Németh Zoltán, önkormányzat
Close