full screen background image
Search
2020. június 3. szerda -
  • :
  • :

Majthényi László a Magyar Kultúra Lovagja

Majthényi László a Magyar Kultúra Lovagja

2019.01.21. A január 19-én Budapesten megrendezésre került  XXIII. Magyar Kultúra Napja Gálán hét ország 35 személyisége részesült kultúra lovagja elismerésben. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a Magyar Kultúra Lovagja elismerést kapta.

Lovagias tettek: A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola lapjának, majd a Magyar Nyugat szerkesztője. Dolgozott szellemi szabadfoglalkozásúként, részt vett a celldömölki nyomda megalapításában. New York Egyetemen borbíráló vizsgát tett. Egy évtizede népszerűsíti a magyar borokat Európa nagyvárosaiban. Húsz éve tagja a Vas megyei közgyűlésnek és elnöke a Közművelődési és Ifjúsági Bizottságnak, valamint a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács és az Országos Idegenforgalmi Bizottságnak. Hat kötete jelent meg a megye kulturális értékeinek ápolásáról.
„A térség kulturális értékeinek ápolásáért”

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért is. Köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. Az alapító küldetésének megfelelően kiemelten támogatja a „falvak lámpásainak” elismerését.

A Magyar Kultúra Lovagja cím mellett adományozza az Egyetemes Kultúra Lovagja elismerés nemzetközi kulturális együttműködésért, valamint két vagy több nemzet kultúrájának együttes ápolásért, további a fiatalabb korosztály számára a Magyar Kultúra Apródja címet.

A cím adományozására nyílt pályázat útján társadalmi szervezetek és alapítványok adhatnak jelölést. A pályázatot minden év nyarán hirdetik meg október 15-ei határidővel. A felhívására évről évre több civil szervezet mozdul meg, ami azt jelzi, hogy a közösségek egyre jobban figyelnek a kulturális élet valamely területén példamutatóan tevékenykedő embertársaikra. A kuratórium döntését az 1999. január 22-én elsőként elismert 12 főből álló Alapító Lovagok közössége, valamint 2005-től a Kultúra Lovagrendje évente felkért lovagjaiból álló Tanácsadó Testület készíti elő. A testület javaslata alapján a kuratórium december elsejéig hozza meg döntését, annak érdekében, hogy a jelölő szervezet “karácsonyi ajándékként” adhassa át a kultúra lovagja címre történő jelölést. Az elismerés (cím) elfogadásáról vagy elutasításáról a jelölt önállóan dönt azzal, hogy az adatlap egyik példányát kitöltve és aláírva a következő év január 4-ig visszajuttatja az alapítványnak. Az alapítvány ezt követően hozza nyilvánosságra az elismertek jegyzékét. Évente maximálisan 36 elismerés adható.

Az alapítvány értékteremtése, életminőség és nemzetközi kapcsolatokat fejlesztő programjai, valamint az egyenrangú kultúrák párbeszéde és az euro-atlanti integráció elősegítése érdekében végzett munkája is hozzájárul ahhoz, hogy évről-évre emelkedik a lovagi címmel elismert külföldi állampolgárok száma.

A Kultúra Lovagja címek átadására évente a Magyar Kultúra Napja Gálán kerül sor. A lovaggá ütés jellegű „ceremónia” állandó jelképei a kard, a pajzs és a címer. Az elismeréshez érem és nyaklánc jár oklevéllel és ezüst kitűzővel. Az elismertek nevét bejegyezik a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe. A Kultúra Lovagjainak avatása a Magyar Kultúra Napja országosan jegyzett hagyománya. A gála nemzetközi közönsége előtt évente egy kiemelkedő közművelődési teljesítményt nyújtó hazai, vagy határon túli település, illetve régió díszvendégként mutathatja be kultúráját.

Forrás: www.alkotohazak.shp.hu. Fotó: Garas Kálmán
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in elismerések, kultúra, Magyarország, Majthényi László
Close