full screen background image
Search
2020. május 31. vasárnap -
  • :
  • :

Lengyel állami kitüntetést kaptak Csongrád megye vezetői

Lengyel állami kitüntetést kaptak Csongrád megye vezetői

2019.05.13. A legmagasabb lengyel állami kitüntetésekkel ismerte el Andrzej Duda, lengyel államfő Csongrád megye három, vezető tisztségviselőjének azt a munkát, amelyet a két nemzet közötti kapcsolatépítés terén végzett. Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged Csanádi Egyházmegye püspöke a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke pedig a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át május 9-én, délután, Jerzy Snopek nagykövettől a Lengyel Köztársaság Nagykövetségén, Budapesten.

Az ünnepségen elhangzott laudációkból kitűnt, a lengyel kultúra itteni népszerűsítése, és a lengyelek iránti szimpátia erősítése áll a magas rangú, állami kitüntetések hátterében. Abban, hogy Csongrád megye élen jár a lengyel-magyar barátság ápolásában, a három kitüntetettnek jelentős szerepe van.

Kiss-Rigó László megyéspüspök az egyházmegye vezetőjeként szorosan együttműködik a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusával. A lengyel-magyar vonatkozású, kiemelt rendezvények állandósult helyszíne a püspöki palota és a Dóm Látogatóközpontja. Ám nemcsak a helyszín biztosításával, hanem művészeti és egyházi vonatkozású programok kezdeményezésével és támogatásával is kifejezi a lengyel-magyar kapcsolatok erősítése melletti elkötelezettségét Kiss-Rigó László. Ilyen volt például a „Katyni oratórium” ősbemutatójának megszervezése, amelyre a Lengyel Függetlenség Napja kapcsán került sor a szegedi székesegyházban. Mindig szívesen vesz részt a Lengyel Nagykövetség, a Lengyel Intézet valamint más lengyel szervezetek eseményein.

Juhász Tünde kormánymegbízott a közigazgatás terén vállalt fontos szerepet a lengyel-magyar kapcsolatok építésében. A Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének egyetlen vidéki konzulátusa a szegedi, amely a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében működik. A kormánymegbízott éppen ezért is aktív a közös szakmai és nemzeti programok kezdeményezésében, előkészítésében, és szervezésében. Ilyen volt például az 1956-os forradalom 60 évfordulójának lengyel-magyar közös ünneplése Szegeden, emléket állítva azoknak a lengyel fiataloknak, akik a poznani felkelés hírét hozták el Szegedre, ’56 őszén. Közreműködésével valósult meg a Varsói felkelés témájának szentelt, szegedi kiállítás is.

Kakas Béla 2014-től a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A szervezet és az elnök támogatására a Szegedi Konzulátus minden olyan kezdeményezés megvalósításában számíthat, amely Lengyelországhoz és lengyelséghez, a két nemzet kapcsolatának erősítéséhez hozzájárul. Ezért valósult meg az, hogy Csongrád megyében már három emlékmű őrzi azoknak a lengyel pilótáknak az emlékét, akik a Brit Királyi Légierőinél szolgáltak és a Varsói felkelésben való segítségnyújtásra igyekezve, repülés közben vesztették életüket. Az elnök elkötelezetten ápolja Csongrád megye és Łódz vajdaság több évtizedes együttműködését, barátságát. Az ő felterjesztésére lett lengyel díszpolgára is Csongrád megyének, Tadeus Kaczor személyében. Magyarország łódź-i, tiszteletbeli főkonzuljának ezzel az elismeréssel köszönte meg a megyei közgyűlés 2017-ben azt a három évtizedes önzetlen munkát, amit a lengyelországi Łódź vajdaság és Csongrád megye gazdasági, kulturális és civil kapcsolatainak ápolásáért tett.

Forrás: Csongrád megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Csongrád megye, elismerések, Juhász Tünde, Kakas Béla, Kiss-Rigó László
Close