full screen background image
Search
2020. április 5. vasárnap -
  • :
  • :

Külterületi utak javításához 46 milliárd forintra pályázhattak önkormányzatok az idén

Külterületi utak javításához 46 milliárd forintra pályázhattak önkormányzatok az idén

2018.12.19. Az idén mintegy 46 milliárd forint pályázati alap állt az önkormányzatok rendelkezésére külterületi közutak javítására – mondta Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán a Békés megyei Kondoroson.

A lehetőséggel csaknem ezer település élt, s a támogatás segítségével mintegy ezer kilométer utat korszerűsítenek. A támogatás segítségével egyszerre javítják a külterületeken lakók életminőségét és segítik a földhasználók, gazdálkodók munkagépeinek a közlekedését – tette hozzá az államtitkár.

Ribánszki Péter, Kondoros polgármestere (Fidesz) azt hangsúlyozta a helyi 2,4 kilométer hosszú útszakasz átadása előtt, hogy az önkormányzat közel 120 millió forintot fordított a földút alapjának a megerősítésére, s így a gazdálkodók és a külterületen élők immár könnyen használhatják azt. A pénz kilencven százalékát a vidékfejlesztési pályázat biztosította, 10 százalék az önkormányzat saját forrása.

A polgármester szólt arról is, hogy a korszerűsített út tehermentesíti a település belterületét is, hiszen az erőgépeknek nem kell keresztül menni Kondoroson. Az út nyomvonala mellett két komoly mezőgazdasági vállalkozás telephelye is megtalálható.

Dankó Béla országgyűlés képviselő (Fidesz) arról szólt, hogy a kormány kiemelten támogatja a vidéken élőket, hiszen nemzetgazdasági szempontból fontos, hogy az idén várhatóan 2600 milliárd forintos kibocsátási értéket elérő mezőgazdaság megfelelő infrastrukturális körülmények között tudjon termelni.

A képviselő azt is közölte, hogy vidékfejlesztési célra 150 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben, ebből legalább 50 milliárd forint a külterületi utak korszerűsítésére.

Herceg Tamás országgyűlés képviselő (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy készülőben van a magyar falvak fejlesztését célzó program amellyel – várakozásai szerint – további források állnak majd a kistelepülések rendelkezésre.

Jelezte azt is, hogy a következő esztendő harmadik negyedévére várhatóan elkészül a Kondoros és Tiszakürt közötti, több mint 62 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út, ami tovább fogja javítani a térségben élők életminőségét.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Békés megye, Dankó Béla, Herceg Tamás, Kis Miklós Zsolt, Kondoros, Magyarország, Ribánszki Péter
Close