full screen background image
Search
2019. április 22. hétfő -
  • :
  • :

Közös múltunk, közös jövőnk Bács-Kiskun

Közös múltunk, közös jövőnk Bács-Kiskun

2018.09.10. A hagyományteremtő céllal indult útjára a Megyenapok programsorozat, amely Kiskunhalas és Tiszakécske után szeptember 8-án Kiskunmajsán mutatkozott be. A 275 éves település Főtéri Sokadalom-Majsa Napoki rendezvényén megismerkedhettek az együtt ünneplők a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „Összetartozunk”, „Helyi arcok – Hétköznapi hősök a térségből” és a „Nagyanyámtól tanultam” – receptgyűjtő programokkal is.

A jubiláló város főtere adott otthont a kulturális és gasztronómiai fesztiválnak, valamint a megyei önkormányzat bemutatóinak, kóstolóinak is. Bács-Kiskun megye standjain lehetőség volt megkóstolni a térség sajtkülönlegességeit és a Kiskunmajsáról indult kézi készítésű konyakmeggyet. A nagyszínpadon Rideg László közgyűlési elnök köszöntötte a résztvevőket és bemutatta a Megyenapok rendezvénysorozat majsai állomásait.

„A népesség megtartásának és helyben tartásának alapja a közösség. A közösségeket a helyi értékek kovácsolják össze. A helyi értékek gyűjtését, továbbörökítését, – melyek lehetnek hagyományok, épített örökség, kézműves mesterség, vagy akár alkotói munkásság – a hungarikum mozgalommal, a megyei értéktár működtetésével vállalta fel a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. A Megyenapok programsorozat az összetartozást, az elköteleződést, az őseink iránti tiszteletet is kifejezi, támogatja a helyi értékeket és a térség míves ízeinek, becses mesterségeinek, kultúrájának megőrzését” – hangsúlyozta Rideg László közgyűlési elnök.

Az ünnepi köszöntő után a közgyűlés elnöke átadta a megyei értékké választott Mayossa Néptáncegyüttes vezetőjének, Nokta Gábornak az erről szóló tanúsítványt.

A főtéri kóstolók mellett a most átadott, felújított, műemléki Tájházban is találkozhattak a majsai és a távolról érkezett vendégek a megyei önkormányzat rendezvényeivel, ahol a mézeskalács készítés, a gyöngyfűzés és a „Búzától a kenyérig” bemutató és kóstoló színesítette a programot. A látogatók a Tájházban megtanulhatták a kosárfonás csínját-bínját Kanalas János tiszakécskei népi iparművésztől, aki a „Helyi arcok” interaktív beszélgetésen mutatkozott be Kiskunmajsának.

A kiskunmajsai rendezvénnyel párhuzamosan, a háromnaposKiskunhalasi Szüreti Fesztiválon is zajlottak a Megyenapok programjai. A szüreti fesztiválon települési értéktárakkal, megyei értékekkel, Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben a hungarikumokkal, valamint megyénk turisztikai látnivalóival, ékköveivel szeptember 9-ig találkozhatnak az ide látogatók.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, Kiskunmajsa, megyenap
Close