full screen background image
Search
2021. január 22. péntek -
  • :
  • :

Közel száz Fejér megyei civil szervezetet támogatnak

Közel száz Fejér megyei civil szervezetet támogatnak
2016.04.06. A civil szervezetek működéséről, az egyes településeken nyújtott szolgáltatásaikról és a civilek támogatásáról tárgyaltak kedden Székesfehérváron az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága, Székesfehérvár Önkormányzata, valamint az Echo Innovációs Műhely képviselői. Az elhangzottakról sajtótájékoztató keretében is beszámoltak a Fehérvári Civil Központban. Egyebek mellett elhangzott, hogy idén a Fejér megyei pályázók közül 98 szervezet kap összesen 81 millió forint támogatást a Nemzeti Együttműködési Alapból.

„Nemzetközi politikai okok miatt manapság gyakran felvetődik az a kérdés, hogy Európa közössége miként éli túl a most zajló eseményeket. Ilyen időben elengedhetetlenek azok az összetartó erők, melyeket a civil szervezetek nyújtanak az egyes településeken az ott lévők megmaradásához, közösségben tartásához. Ezeket az erőket a Kormányzat is támogatni kívánja.” – hangsúlyozta a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Fülöp Attila, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnoka. Hangsúlyozta: minden megyében működik egy-egy civil információs centrum, melynek feladata, hogy állami támogatás fejében segítse a civil szervezeteket.

Ezt a munkát és kötelezettséget Fejér megyében továbbra is az Echo Innovációs Műhely látja el. Fejérben körülbelül 2.000 bejegyzett civil szervezet van, az általuk foglalkoztatottak száma eléri a 3.000 főt, hozzájuk 16.000 fő önkéntes munkája társul. Mindebből kitűnik, hogy a szervezetek működését azok az emberek határozzák meg leginkább, akik szabadidejükből áldoznak egy-egy cél, feladat érdekében.

Fülöp Attila bejelentette: a civilek működési és pályázati forrását a Nemzeti Együttműködési Alap biztosítja. A 2016. évi pályázatok értékelése és zárása megtörtént, az erről szóló értesítéseket a napokban kapják meg a szervezetek. A Fejér megyei pályázók közül 98 szervezet kap összesen 81 millió forint állami támogatást, ezen belül kiemelkedik Székesfehérvár, ahol 37 szervezet részesül 30 milliós támogatásban. A helyettes államtitkár köszönetet mondott az Echo Innovációs Műhely és valamennyi megyei civil szervezet, önkéntes segítő munkájáért.

Az Echo Innovációs Műhely 2011 óta segíti Fejérben az alapítványok, egyesületek, nonprofit vállalkozások és önkéntesek munkáját. Zugor Zsuzsanna elnök elmondta: feladataik közé tartozik a jogi tanácsadás, melyet Székesfehérváron a Fehérvári Civil Központ munkatársai, illetve több településen a térségi tanácsadók végeznek. Szerveznek tematikus konferenciákat is ágazatközi együttműködések, bírósági bejegyzések, jogszabályi változások, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak történő beszámolási kötelezettség kapcsán.

Ugyancsak rendszeresen tartanak pályázati tájékoztatókat, illetve március 22-én indították el a „Civil szervezeti és önkormányzati hatáskörök” című, öt alkalomból álló tréningsorozatot, melyhez bármikor kapcsolódhatnak az érdeklődők. A 2016-os esztendő további legfőbb feladata, hogy a megye valamennyi településén felmérjék a már működő és újonnan bejegyzett civil szervezeteket, és a helyei önkormányzatokkal kötött együttműködésüket.

Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt években új irányt szabott meg a civilekkel történő együttműködés kapcsán. A városvezetés szeretne sokkal strukturáltabban és konstruktívabban együttműködni a szervezetekkel, hiszen egyre nagyobb szükség van rájuk. – nyilatkozta Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok. Arról is beszélt, hogy míg Magyarországon a civil szervezetek társadalmi feladatvállalása 26 százalék körül van, addig az arány Nyugat-Európában eléri 40-50, a Távol-Keleten pedig akár a 80-90 százalékot. Székesfehérváron az elmúlt években kedvezően elindult az a folyamat, amelyben az önkéntesek igényire alapozva igyekeznek az együttműködéseket kialakítani.

A város felmérte a valóban hatékonyan működő, 2-300 aktív civil szervezetet, melyeket – az anyagi lehetőségeknek köszönhetően – nagymértékben támogat is az Önkormányzat. Kiemelkedő, hogy a 2016-os költségvetésben több mint 100 millió forintot különítettek el a civilek támogatására. A pályázati lehetőségeket nagyon sok szervezet kihasználja, az eredményeket pedig a lakók is érzékelik. A civil tanácsnok reményét fejezte ki, hogy Székesfehérváron sikeresen folytatódik és fejlődik a civilekkel való együttgondolkodás és közös munka.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Szegényeket Támogató Alapítvány szakmai vezetője, Szontaghné Kovács Erika is, aki valamennyi szervezet nevében köszönetét fejezte ki a Fejér Megyei Civil Információs Centrum és Székesfehérvár Önkormányzat támogatásáért, segítségéért. Mint fogalmazott: a szoros együttműködésnek köszönhetően sikeresen, gördülékenyen tudnak pályázni, valósítják meg a programjaikat, és tesznek eleget beszámolási kötelezettségeiknek. Nagyon sok szervezet működik együtt annak érdekében, hogy a város lakosságát minél inkább ki tudják szolgálni.

A képen dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke – archív

Forrás/fotó: Fejér Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in civil szervezetek, EMMI, Fejér megye, Fülöp Attila
Close