full screen background image
Search
2018. szeptember 26. szerda -
  • :
  • :

Közel kétszáz résztvevő a Nyelvek Európai Napja 2017. évi programjain

Közel kétszáz résztvevő a Nyelvek Európai Napja 2017. évi programjain

2017.10.06. A Nyelvek Európai Napjához kapcsolódva szervezte meg a közelmúltban hagyományos programját – plakátversenyt, EU-ismereti és nyelvi vetélkedőt – a Europe Direct Információs Hálózat Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata. Az eseményre Győrött, a kamarai székházban került sor.

A rendezvény legfőbb célja 2017. évben is a nyelvtanulás ösztönzése volt, ám az elmúlt évek gyakorlatát követve a nyelvtanulás mellett ezúttal is egy fontos, aktuális téma állt a középpontban: ebben az évben a klímavédelem és az olimpiai eszmék, illetve az olimpiák zöld szervezése témakörét járták körül a versenyzők. A szervezők – szintén hagyományosan – mottót is választottak , most Mérő László matematikus mondását, miszerint: „A verseny igazi vesztese nem az, akit legyőztek, hanem az, aki ki sem jutott a pályára.”

A szervezők a versenyek eredményéről az alábbi tájékoztatást adták:

A plakátversenyt a Győri Arany Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Ált. Iskola – Szabó Linda, Halmai Adrienn és Csapó Anna alkotta csapata nyerte meg. Az általános iskolák felső tagozatosai közül az EU-ismereti vetélkedőben a Kazinczy Ferenc Gimnázium csapata teljesített a legjobban, a csapat tagjai: Balogh Bálint, Lobitz Andor és Tüttő Olivér.

A középiskolás korosztály alkotta csapatok angol és német nyelvből mérték össze tudásukat. Mindkét versenykategóriában a GYSZSZC Krúdy Gyula Gimnázium diákjai remekeltek: német nyelvből a Szabó Bence, Kovács Krisztina és Varga Krisztián alkotta trió győzött, angolból pedig Both Lili, Kertész Tamás és Orsós Botond csapata volt a legjobb. Borbély Benjamin, a Krúdy iskola tanulója angol nyelvből nyújtott teljesítményével a szakmai zsűri különdíját érdemelte ki.

A legjobb eredményt elért csapatok tagjai – a tárgynyeremények mellett – egy 1 napos kiránduláson vehetnek részt. A helyezést el nem ért résztvevőket is meglepetéssel várták.

A plakátversenyre készített műveket egy rövid, időszaki kiállítás keretében a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara aulájában tekinthették meg az érdeklődők.

Az eredményhirdetés keretében került sor a Hatos és Társa Nyelviskola által alapított Dr. Szenténé dr. Vida Éva-díj átadására is, melyre egy nyelvoktatást segítő módszertani projekt leírásával lehetett pályázni. A 2017. évi nyertes Horváth Anikó Zsuzsanna lett.

Tudta-e?

Az első – ókori – olimpiát i.e. 776-ban tartották, s egészen i.sz. 393-ig, több mint ezer éven át (!) megszervezték. Az első újkori olimpiát 1896-ban tartották, így már ez is több mint 100 éves múltra tekint vissza. Úgy tűnik, a sport alapelvei – a szenvedély, a hit, a győzelem, a munkaerkölcs és a sportszerűség – örökérvényű és fenntartható eszmék. Annak érdekében azonban, hogy az újkori olimpiákat is legalább ezer éven keresztül szervezhessük, szükség van arra, hogy annak környezetét, feltételeit is biztosítsuk. Ez pedig csak ésszerű gondolkodással, tudatos magatartással, a bolygónkért érzett felelősséggel valósulhat meg. A környezet- és klímavédelem nemcsak az egyének, hanem kisebb és nagyobb közösségek, így az Európai Unió felelőssége is. Az összefogás alapfeltétele pedig a nemzetek közti kommunikáció, a nyelvtudás.

 

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in EU, Győr, Győr-Moson-Sopron
Close