full screen background image
Search
2020. december 2. szerda -
  • :
  • :

Közel 300 millió forint a szigetköz víziturizmusának komplex fejlesztésére

Közel 300 millió forint a szigetköz víziturizmusának komplex fejlesztésére

2017.10.26. Dunaszeg Község Önkormányzata a TOP-1.2.1- 15 „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című konstrukció keretében 298.870.000 forint támogatást nyert az „Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben, kapcsolódó járásmódokkal” című pályázatának megvalósítására. A projekt költségei – 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatás formájában – az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési forrásból állnak rendelkezésre. A 2019. június 30-ig – a konzorciumi partnerekkel közösen – megvalósítandó projekt alapvető célja a Szigetköz víziturizmusának komplex fejlesztése.

Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki – a turizmus területi adottságaiban rejlő potenciál kibontakoztatása révén – a térségi és helyi gazdaságfejlesztést. E cél elérését a Kormány helyi önkormányzatok és civil szervezetek együttműködésével tervezi megvalósítani a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című, a TOP-1.2.1- 15 kódszámú pályázat alapján.

A Győr-Moson- Sopron Megyei ITP ezen intézkedésre eső forráskeretére a Dunaszeg Község Önkormányzata által vezetett konzorcium nyújtott be pályázatot. A konzorciumba bevont tagok: Győr-Moson- Sopron Megyei Önkormányzat, Győr-Moson- Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal, Ásványráró Község Önkormányzata, Dunaszentpál Község Önkormányzata, Dunasziget Község Önkormányzata, Kisbodak Község Önkormányzata, Mecsér Község Önkormányzata, Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület.

A támogatói döntés értelmében Dunaszeg Község Önkormányzata – konzorciumi partnereivel együtt – 298.870.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A pályázat megvalósítása azokra a fejlesztési igényekre koncentrál, amelyek elsősorban helyi, illetve térségi jelentőségűek, a térségben, illetve a helyben tartózkodási időt hosszabbító lehetőséget jelentenek, ezáltal – közvetett módon – jelentős helyi-térségi foglalkoztatás-bővítési potenciált hordoznak magukban.

A fejlesztések eredményeképpen a turisták hosszabb időt tudnak eltölteni a Szigetközben, igényeik kiszolgálására olyan turisztikai szolgáltatások nyújthatók, amelyek munkahely-teremtéssel hozzájárulnak a térség fejlődéséhez.

A projekt a kajak-kenu sport népszerűsítését, a Szigetköz történelmi, kulturális és természeti szépségeinek megismerését, a Szigetköz aktív turisztikai márkanév („brand”) létrehozását, a különböző járásmódok (kerékpár, túrakenu, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat fejlesztését célozza. Ezzel hozzájárul a régióban eltöltött vendégéjszakák számának növeléséhez, valamint a térség jövedelem-termelő képességének javításához, a fejlesztés által érintett terület felzárkóztatásához.

A projekt megvalósítása során 7 helyszínen kiszolgáló létesítmények létesülnek, a teljes Szigetköz területén komplex vízitúra-útvonalak kialakítására kerül sor, ahol lehetőség nyílik a Szigetköz sajátos élővilágának bemutatására, emellett eszközbeszerzésekre és képzésekre is sor kerül. A program oktatási része a teljes térség számára nyitott lehetőség, ahogy a turisztikai útvonalak kijelölése és kitáblázása is az összes szigetközi települést érinti. A projekt fizikai zárásának dátuma 2019. június 30.

Forrás/fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Dunaszeg, fejlesztés, Győr-Moson-Sopron, pályázat, Szigetköz
Close