full screen background image
Search
2020. július 15. szerda -
  • :
  • :

Kölcseyre emlékezve ünnepeltek a magyar kultúra napján

Kölcseyre emlékezve ünnepeltek a magyar kultúra napján

2016. január 22. Megkoszorúzták a Kölcsey-domborművet, és a Kölcsey-szobrot a magyar kultúra napján Debrecenben.

1989 óta január 22-én tartjuk a magyar kultúra napját – 1823-ban ugyanis ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc.

Ebből az alkalomból a debreceni Református Hittudományi Egyetemen Boda István főiskolai tanár ünnepi beszédében a magyar kultúra nagy alakjait idézte, így Kölcseytől, Hankiss Eleméren és Göncz Árpádon át Juhász Ferencig és József Attiláig hozott fel a rég- vagy közelmúlt nagyjai közül kiváló alkotókat, közéleti személyiségeket, velük példázva a magyar kultúra nagyszerű sokszínűségét.

Boda István a generációk különféle kulturális műveltségét is szemléltette a veteránoktól (az 1920-30-as években születettek) kezdve az x-generáción (1965-80-asok) a legifjabb, úgynevezett z-generációig (1996 után születettek). Ezt követően a meghívott díszvendégek a Kölcsey-domborművet, majd a Péterfia utcán található Kölcsey-szobrot koszorúzták meg.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviseletében Dobi Csaba jegyző, a Református Hittudományi Egyetem részéről Bölcskei Gusztáv rektor és Eged Alice docens, mellettük a Főnix Rendezvényszervező Kft. igazgatója, Bódor Edit, illetve Danku Attila, a debreceni önkormányzat képviselője, a kulturális bizottság elnöke is koszorút helyezett el a domborműnél és a szobornál.

Forrás/fotó: hbmo.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Debrecen, Hajdú-Bihar megye
Close