full screen background image
Search
2020. március 29. vasárnap -
  • :
  • :

Körvonalazódott a Zala megye adottságaira alapozott jövőkép

Körvonalazódott a Zala megye adottságaira alapozott jövőkép

2016.11.23. Soros ülését tartotta szerdán a Zala Megyei Közgyűlés.

A közgyűlés szerdai ülésén Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei igazgató a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015-2016. évi tevékenységéről szóló tájékoztatójában elmondta,hogy a preventív munka és a beavatkozási hatékonyság növelése érdekében tett erőfeszítéseik eredményeként tovább csökkent a megyében a tűzoltói beavatkozást igénylő események száma.

Kiemelte, hogy fokozott tájékoztatási és iparbiztonsági tevékenységük eredményeként az elmúlt időszakban nem történt CO mérgezés miatti haláleset a megyében, illetve sem veszélyes üzemben, sem veszélyes szállítmánnyal kapcsolatban nem következett be a lakosságot veszélyeztető káresemény. Sikerként említette meg, hogy tovább növekedett a katasztrófavédelmi munkába bevont önkéntes szervezetek száma, több települési szervezet nemzeti minősítést szerzett, három tűzoltó egyesület pedig jogosulttá vált az önálló beavatkozásra is.

Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke megköszönte a zalai emberek védelmére tett erőfeszítéseket és kiemelte a tevékenységük eredményeként kialakult széleskörű pozitív társadalmi megítélést, amely a katasztrófavédelem munkatársait övezi.

A közgyűlés tájékozódott a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal (MNVH) területi felelőse és a Zala Megyei Önkormányzat vezetésének kezdeményezésére létrejött Zala megyei Vidékfejlesztési Műhely tevékenységéről. Tekintettel arra, hogy a vidékfejlesztéssel kapcsolatos legfontosabb feladatok letéteményesei azok a vidéki közösségek, amelyek a Vidékfejlesztési Program közvetlen, helyi szintű hasznosulását képesek közösségi alapon megtervezni és ennek során katalizátorként közreműködni a források felhasználásában, a Műhelyt kifejezetten a LEADER Helyi Akciócsoportok munkaszervezeteire alapozva, munkájukat támogatva hozták létre 2015 szeptemberében. Az azóta eltelt időben folyamatosan bővült a résztvevő szervezetek köre, s az így kialakult párbeszéd eredményeként kirajzolódóban van egy, a megye adottságaira és lehetőségeire alapozott jövőkép a vidékfejlesztési kérdéseket illetően.

A Zala Megyei Közgyűlés határozatban rögzítette csatlakozási szándékát a Vidékfejlesztési Műhely által megfogalmazott „Zala Helyi Termék Charta” elnevezésű, a Zala megyében megtermel áruk és szolgáltatások piacra jutásának elősegítésére irányuló együttműködéshez. A megyei önkormányzat a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum keretében működő Helyi Termék munkacsoport tevékenységének segítésével, koordinálásával kívánja előmozdítani a Charta céljainak megvalósítását.

Elfogadta a grémium a Zala Megyei Integrált Területi Program (ITP) 3.3 verzióját, amely kiegészült a Mura Nemzeti Programban megvalósítani kívánt kerékpárút-fejlesztés és a megyei fejlesztések szinergiájának leírásával, tekintettel arra, hogy a 1562/2016. (X.13.) Kormányhatározatban foglaltak szerint 150 millió Ft-tal megemelkedett a Zala megyei ITP forráskerete a Mura Program megvalósításának elősegítése érdekében.

Módosította a testület 2016. évi költségvetését, meghallgatta a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány beszámolóját, valamint módosította a ZMVA és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. alapító okiratát. Elfogadták az önkormányzati hivatal jövő évi belső ellenőrzési tervét és a közgyűlés 2017 első félévi munkatervét.

Forrás: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Dr. Pál Attila, ITP, katasztrófavédelem, közgyűlés, MNVH, vállalkozás, vidékfejlesztés, Zala megye
Close