full screen background image
Search
2020. július 3. péntek -
  • :
  • :

Kormányzati támogatással őriztek meg 176 munkahelyet Szombathelyen

Kormányzati támogatással őriztek meg 176 munkahelyet Szombathelyen

2016. január 28. Kormányzati támogatással 176 munkahelyet sikerült megőrizni a szombathelyi járműjavítóban, miután a Mozdony és Vasúti Járműjavító Kft. megvásárolta a felszámolás alatt álló MÁV Vasjármű Kft. eszközparkját, illetve kibérelte a GYSEV-től az egykori járműjavító szerelőcsarnokait – jelentette be Glattfelder Béla, a járműjavítót üzemeltető cég ügyvezető igazgatója csütörtökön Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy az új tulajdonos 130 millió forint bér- és bérköltség-támogatást kapott az Országos Foglalkoztatási Alapból. A munkahelyek megőrzéséhez az is hozzájárult, hogy a kormány korábban kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította a MÁV Vasjármű Kft.-t, a járműjavító így a csődeljárás és a későbbi felszámolás alatt is folyamatosan teljesített megrendeléseket, működőképes maradt – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Glattfelder Béla hangsúlyozta: az új tulajdonos nem jogutódja a felszámolt cégnek, nem terhelik tartozások, de annak jeléül, hogy a jövőben is építenek a 144 éves járműjavítási hagyományokra, megtartják a szakmai körökben jól ismert MVJ rövidítést és logót is.

Glattfelder Béla szólt arról is, hogy az idén egymilliárd forintos árbevételre számítanak, megrendeléseik 85 százaléka Nyugat-Európából érkezik, de szavai szerint a Mozdony és Vasúti Járműjavító Kft. törekszik arra, hogy a jövőben a hazai vasúti járműjavítási piacnak is aktívabb szereplője legyen.

A szombathelyi cég erőssége lehet, hogy egy helyen tudják végezni a mozdonyok, vasúti kocsik és egyéb szerelvények karbantartását. Ilyen széles szolgáltatási palettája viszonylag csak kevés európai vasúti járműjavító cég rendelkezik – mondta. Az igazgató hozzáfűzte azt is: az új cégnek egy sor olyan engedélyt be kellett, illetve be kell szereznie, amely a vasúti járműgyártásban nélkülözhetetlen. Ezek nemcsak hazai és uniós engedélyek, hanem olyan minőségbiztosítási és vasútbiztonsági tanúsítványok, amelyeket több európai magán és állami vasúttársaság saját működése érdekében hozott és követel meg a szolgáltatóktól és beszállítóktól.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki amiatt, hogy sikerült megőrizni a vasúti járműgyártást Szombathelyen, ami szavai szerint egy olyan munkakultúrát és tudást jelent, amit értéknek kell tekinteni.

Hende Csaba, (Fidesz) Szombathely országgyűlési képviselője emlékeztetett arra: Szombathelyen két olyan nagymúltú céget is sikerült megmenteni kormányzati segítséggel, amelynek felszámolása 2010 előtt kezdődött. Az egyik a Styl Ruhagyártó Zrt., a másik pedig a szombathelyi járműjavító.

Szombathely abban a szerencsés helyzetben van, hogy a térségben ma már munkaerőhiányról beszélhetünk, a felkínált állások főként az autóiparban és elektronikai alkatrészgyártásban vannak, de a könnyűiparnak és a vasúti járműgyártásnak is lehet jövője a térségben – tette hozzá a politikus.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in foglalkoztatás, Glattfelder Béla, Hende Csaba, ipar, pénzügyek, Puskás Tivadar, Szombathely
Close