full screen background image
Search
2018. december 15. szombat -
  • :
  • :

Kokas-hegyi Chardonnay lett Somogy Bora

Kokas-hegyi Chardonnay lett Somogy Bora

2017.06.09. A Pócz Pincészet 2015-ös évjáratú Kokas-hegyi Chardonnay borát választották 2017 Somogy Borává június 9-én a kaposvári Vármegyeháza Bormúzeumában – ismertette a megmérettetés eredményét Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke a versenyt követő sajtótájékoztatón.

A hagyományokat folytatva idén is, immár 19. alkalommal felhívással fordult a megyei önkormányzat „Somogyország” hegyközségeihez, valamennyi borászához, hogy egy nemes versengés keretében eldönthesse, megyénk mely hegyközségében termett, kinek a borászatában érlelődött az a nemes bor, amely Somogy hivatalos képviselője lesz 2017-18. évben a rangos hazai és nemzetközi eseményeken.

Hogy a somogyi borászatoknak is fontos az efféle megmérettetés, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az előző évhez képest eggyel több pincészet nevezett és a kóstolóra kínált borok között gyöngyöző bor is megjelent.

A képen Biró Norbert (b) és dr. Gombos Sándor (j).

Idén a Somogy Bora címért 14 pincészet nevezett Balatonboglárról és a Dél-Balatoni Borvidékről 31 – 19 fehér, 7 vörös, 2 rozé és 3 gyöngyöző bor – borával. A győztes borokat háromtagú szakmai zsűri – dr. Bodri István, a szekszárdi Bodri Pincészet tulajdonosa, dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke és Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke – valamint a megye vezetőiből, képviselőiből, közéleti személyiségeiből álló társadalmi zsűri választotta ki vakkóstolással, a nemzetközi 20 pontos szabvány szerint.A pontozás összesítése alapján 2017. év Somogy Bora a Pócz Pincészet 2015-ös évjáratú Kokashegyi Chardonnay bora lett.

A megyebor mellett különdíjasai is voltak az eseménynek. A Dél-Balatoni Borút Egyesület bora a Szentpály Pincészet terméke, 2016-os Chardonnay-Olaszrizling házasítása, a Somogyi Hírlap bora a Hujber Pincészet Frizzante 2016-os Cabernet Sauvignon gyönygyözőbora lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjasa pedig a Bujdosó Pincészet 2013-as Ibituba nevű Cabernet Sauvignonja 2017-ben.

Forrás/fotó: Somogy Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bíró Norbert, bor, borverseny, dr. Gombos Sándor
Close