full screen background image
Search
2019. január 22. kedd -
  • :
  • :

„Klímatudatos Önkormányzat 2018” díjat nyert a Békés Megyei Önkormányzat

„Klímatudatos Önkormányzat 2018” díjat nyert a Békés Megyei Önkormányzat

2018.03.12. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében hirdették meg azt a pályázatot, melynek célja a klímaalkalmazkodás segítése, a klímaváltozás megelőzése volt. Ezen pályázat keretében első lépésként a Békés Megyei Önkormányzat létrehozta a Békés Megyei Éghajlatváltozási Platformot, melybe olyan szervezetek delegáltak képviselőt, akik elő tudják segíteni a kitűzött célt, szerepet kaphatnak a szemléletformáló, felvilágosító, tudásmegosztó programok szervezésében.

A platform célja a megyei döntéshozók és a közvélemény klímaváltozáshoz kapcsolódó ismereteinek bővítése, a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció feltételeinek hosszú távú biztosítása. A platform tagjai összeállították a klímastratégiai módszertant, kidolgozták a megyei szintű klímastratégiai dokumentumokat, és közreműködésükkel elkészült a megyei klímastratégia. A klímastratégiák sikeres megvalósításához elengedhetetlen az érintett célcsoportok tájékoztatása, és ezen csoportok szerepvállalása. Széles körű szemléletformálási program indult, melynek legfőbb célcsoportja a gyermekek és a fiatal felnőttek voltak.

Mindezeket úgy segítette a projekt, hogy célzott, a klímaváltozás mérséklését, azaz a megelőző környezetvédelmet hangsúlyozó és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra is kiterjedő szemléletformálási akciókat támogatott, elősegítette azt, hogy megyénkben is koordinált, szervezett választ lehessen adni a klímaváltozás által felvetett kérdésekre.

A partnerségi folyamat keretében Békés megye egyike azon három megyének, melyek a legnagyobb létszámú diákot, mint a jövő generációk „klíma követeit” integrálták a folyamatba.

Ennek elismeréseként ’Klímatudatos Önkormányzat 2018’ díjat vehetett át Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a Nemzetgazdasági Minisztériumban dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottól, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) tiszteletbeli elnökétől.

A díj indoklása alapján a Békés Megyei Önkormányzat sikerrel bonyolította le a klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztést, szemléletformálást. A stratégia elkészítésén túl a nagy múltra tekintő Garabonciás Napok keretében 2017-ben közel hétezer diák szemléletformálásához járult hozzá az ökotudatosság terjesztésével.

Ehhez kapcsolódóan ’Energiatudatos Iskola’ elismerésben részesült a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, három Békés megyei diák – Arbel Dániel, Fazekas Zsolt és Harangozó István – pedig az ’Év diák energiahatékonysági menedzserei’ díjat vehetett át.

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Békés megye, elismerések, klímastratégia, klímaváltozás
Close