full screen background image
Search
2018. november 17. szombat -
  • :
  • :

Kitüntető címekről döntöttek Zala megyében

Kitüntető címekről döntöttek Zala megyében

2017.09.25. Kitüntető címek és díjak odaítéléséről döntött a Zala Megyei Közgyűlés.

A Zala Megye Díszpolgára kitüntető címről 1996-ban határozott a Megyei Közgyűlés és a díjat minden évben annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozza, aki egész életművével a közösség érdekében vagy jelentős eredményt hozó munkájával elismerést szerzett, s példamutató emberi magatartásával hozzájárult a megye jó hírnevéhez.

A Közgyűlés Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet adományoz FEKETE GYÖRGYNEK, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének sok évtizedes kimagasló, a magyar kultúráért végzett alkotói és közéleti munkásságáért, Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának példaértékű támogatásáért.

Fekete György Zalaegerszegen született, édesanyja tanítónő, édesapja lelkész volt a megyeszékhelyen. Belsőépítész tervezőként és iparművészként végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Nagy szerepe van abban, hogy magyarországi közintézmények korszerű és esztétikus tárgyi környezetet kaptak és hogy Magyarország méltó módon képviselhette magát szerte a világban a különböző kiállítás megjelenéseken. Munkásságát mindig a becsülettel vállalható minőség jellemezte, amit számos szakmai díj fémjelez: Munkácsy Mihály-díj, Érdemes Művész, Príma Díj, Kossuth- díj.

Múlhatatlan szerepet játszott a magyar kultúra tartós és független program-finanszírozását biztosító Nemzeti Kulturális Alap létrehozásában, ennek első elnöke volt 1992-94- ben. Az alapító Makovecz Imrével vállvetve segítette a Magyar Művészeti Akadémia létrejöttét és köztestületi státuszának elnyerését. 2011-től tagja és megválasztott elnöke az Akadémiának.

Töretlen elköteleződéssel képviseli szülővárosát, Zalaegerszeget és tágabb pátriáját, Zala megyét. Sokat tett azért, hogy térségünk és a vidék művészei elnyerjék méltó
rangjukat Hazánk művészeti életében.

A Közgyűlés ZALA MEGYE KÖZIGAZGATÁSÁÉRT DÍJ-at adományoz BECZE FERENCNÉ nyugalmazott igazgatási ügyintézőnek a helyi közigazgatásban 40 éven keresztül végzett kiemelkedően magas színvonalú munkájának elismeréseként.

Bencze Ferencné 40 éven keresztül dolgozott a Pákai Közös Önkormányzati Hivatalnál és jogelődjeinél. Falujához, munkájához mindig hű maradt. Munkáját a szorgalom, a munkakörével együtt járó türelem, jó szándék és az új utáni fogékonyság jellemezte. Szakmai tudása és segítőkészsége példaként áll volt munkatársai és az ügyfelek előtt, akiknek megbecsülését és bizalmát egyaránt élvezi.

A Közgyűlés ZALA MEGYE EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ-at adományoz DR. TEGE JÁNOS sebész főorvosnak, magas fokú szakmai felkészültségért, több évtizedes kiváló sebészi munkájáért.

Dr. Tege János a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végzett és a szombathelyi, majd a veszprémi kórházak után 1981-ben került a Keszthelyi Kórház Sebészeti Osztályára. Három és fél évtizede neve összeforrt a Keszthelyi Kórház sebészetével. Magas szakmai képzettségének és az új megoldások keresésének, bevezetésének és empátiájának köszönhetően a betegek állandó tisztelete övezi személyét.

A Közgyűlés ZALA MEGYE SZOCIÁLIS GONDOSKODÁSÁÉRT DÍJ-at adományoz a GRÓF FERENCNÉ nyugalmazott intézményvezetőnek a kisgyermekek napközbeni ellátása területén 40 éven át kifejtett kimagasló és példaértékű munkájának elismeréséül.

Gróf Ferencné négy évtizedig dolgozott a Lenti Bölcsődében kisgyermekgondozóként, majd intézményvezetőként. Elkötelezett hivatástudattal tevékenykedett Lenti város és a környező településeiben élő kisgyermekes családok hétköznapjainak megkönnyítése érdekében. Segítőkész vezetői stílusával, széles látókörével példaértékű munkát végzett. Szakmai tapasztalatát és következetes magatartását tisztelet és elismerés övezte kollégái és a családok körében egyaránt.

A Közgyűlés ZALAI PEDAGÓGUS DÍJ-at adományoz CSORDÁSNÉ FÜLÖP EDIT-nek, a Gyenesdiási Kárpáti János Általános- és Alapfokú Művészeti Iskola tanárának, a magyar népdal oktatásában több évtizeden keresztül kifejtett tevékenységéért, a megyei és országos versenyeken kimagasló eredményeket elért diákjai felkészítéséért.

Csordásné Fülöp Edit népművelő-ének- zene szakos tanár, mesterpedagógus. Közel harminc éve dolgozik a gyenesdiási iskolában, ahol részt vett az alapfokú művészeti iskola létrehozásában, melyet vezetőként irányított. Szaktanácsadóként szervezi a megye népdaléneklési versenyeit, kifogyhatatlan energiával vesz részt a település rendezvényeinek szervezésében és irányítja a Községi Kórust és a Népdalkört.

A Közgyűlés ZALA MEGYE SPORTJÁÉRT DÍJ-at adományoz SZATMÁRI ZSOLT vezetőedzőnek kiemelkedő sportolói, edzői és sportszervezői munkássága elismeréseként.

Szatmári Zsolt Székelyudvarhelyen született. Édesapja és nagybátyja birkózó volt, ám ő atletizálni kezdett. 13 évesen már országos bajnoki címet szerzett. Magyar válogatottként szerepelhetett Európa és Világbajnokságokon, aktív pályafutása befejezése után edzőként helyezkedett el. Nagykanizsán megalapította a Kanizsai Birkózó Sport Egyesületet és jelenleg is több korcsoport munkáját irányítja.

A Közgyűlés ZALA MEGYE SPORTJÁÉRT DÍJ-at adományoz MÁNYOKI ATTILA hosszútávúszónak több mint két évtizedes kiemelkedő sportolói pályafutása elismeréseként.

Mányoki Attila 1993-tól a világ számos pontján állt rajthoz és ért el világsikereket. Átúszta a La Manche-csatornát, a japán Tsugaru-csatornát, a Cook-szorost Új-Zélandon, a hawaii Molokai-csatornát és a Los-Angeles közelében található Catalina-csatornát. 2016-ban ünnepélyes keretek közt beiktatták a kaliforniai San Pedroban a Nemzetközi Marathon Úszó Hírességek Csarnokába.

A Közgyűlés ZALAI CIVIL TÁRSADALOMÉRT ÉS NEMZETISÉGEKÉRT DÍJ-at adományoz KONCZÉR KATALINNAK a Zala megyei kulturális egyesületek, civil szervezetek és a horvát nemzetiség, a horvát-magyar kapcsolatok érdekében végzett áldozatos munkájáért.

Konczér Katalin homogén horvát családból származik, mely sok segítséget jelentett a szomszédos Horvátországgal kialakított kulturális kapcsolatok generálásában. Horvátzsidányban, Letenyén és Lentiben, valamint a Zala Megyei Közművelődési Intézmény vezetőjeként végzett munkája révén a mai kornak megfelelő értékeket képviselő, turisztikai vonzerőt jelentő kulturális kínálatot alakított ki.

A Közgyűlés ZALA MEGYE FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ-at adományoz SZABADICS ZOLTÁNNAK, a Szabadics Zrt elnökének, Zala megye gazdaságának fejlesztésében és közösségi életében több évtizede meghatározó szerepvállalásáért.

Szabadics Zoltán katonai építő üzemmérnök végzettséggel a Magyar Honvédségnél, majd 1993-tól édesapja magánvállalkozásában dolgozott. A Pannon Egyetemen címzetes egyetemi docens címet, majd PhD minősítést szerzett. 2014-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Létrehozták a Holnapocska Tábort, amely 2009 óta foglalkozik térítésmentesen gyermektáborok szervezésével. Ezek működését a Zobori KalandoZoo kalandpark támogatása biztosítja.

A Közgyűlés ZALA MEGYE FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ-at adományoz PIKÓ GÁBOR műszaki referensnek, Vonyarcvashegy fejlődését segítő, magas színvonalú településmérnöki munkájáért.

Pikó Gábor Keszthelyen született, építész és településmérnöki diplomát szerzett. 2007-től dolgozik a közigazgatásban, Hévízen és Vonyarcvashegyen, mint építésügyi és beruházási, illetve műszaki referens. Települési beruházások mellett az építészeti szolgáltatások minél szélesebb spektrumát igyekszik teljesíteni a tervezéstől az előkészítésen át a műszaki ellenőrzésig.

A Közgyűlés ZALA GYÖRGY DÍJ-at adományoz TAKÁCS-SZENCZ LÍVIA festőművésznek kiemelkedő, egyedi és sokoldalú képzőművészeti munkájáért.

Takács-Szencz Lívia Tapolcán született, Pécsett végzett textil, festészet és rajz szakon. Tagja volta a Cserszegtomaji Szabad Művészet Alkotótábornak, alapítója és művészeti vezetője a Művészek Szabad Alkotóközösségének. A festészet mellett a textilfestésnek és a gobelinszövésnek is mestere. Művei közismertek és közkedveltek határokon belül és kívül egyaránt.

Forrás: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in elismerések, önkormányzat
Close