full screen background image
Search
2019. június 25. kedd -
  • :
  • :

Kiemelt témában fogadott el beszámolókat a Fejér Megyei Közgyűlés

Kiemelt témában fogadott el beszámolókat a Fejér Megyei Közgyűlés

2018.09.27. A csütörtöki rendes Közgyűlés, nyílt és zárt ülésén egyaránt a Fejér megyét érintő több kiemelt témában fogadtak el beszámolókat és a megyei önkormányzat feladatához kapcsolódó javaslatokat a közgyűlés tagjai a Megyeháza Dísztermében. Az ülésezők elsőként a Közgyűlés körében mindig is nagy érdeklődésre számot tartó, Fejér megye közúthálózatának állapotáról és fejlesztési lehetőségeiről szóló beszámolót vitatták meg. A közgyűlési döntéseket Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke sajtótájékoztatón foglalta össze.

„A nyílt ülésen az érdemi munka megkezdése előtt egy fontos szervezeti változás történt a megyei közgyűlés életében – kezdte bevezetőjét az elnök.

Arról tájékoztattam a közgyűlést, hogy szeptember 25-én a „Jobbik Magyarországért Mozgalom” négy fős megyei képviselőcsoportja megszűnt és szeptember 26-tól „Mi Hazánk Mozgalom” nevű, új munkacsoport felállásban folytatják tovább a munkájukat a megyei közgyűlésben. A csoport frakcióvezetője Árgyelán János, frakcióvezető – helyettes Sebestyén Éva lettek.

Első napirendje volt a közgyűlésnek a nyílt napirendek sorában a megye közúthálózatáról illetve a fejlesztések állapotáról szóló beszámoló, melyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatósága igazgatója, Molnár István tartott.

Az utak állapotával kapcsolatos döntések mindig meghatározóak voltak a közgyűlésben. A Magyar Közút mindig partner volt abban, hogy a megyei úthálózat fejlesztéseket a megyei vezetéssel folyamatosan egyeztesse, a prioritási sorrend kialakításába bevonja a megyei döntéshozót. A Fejér Megyei közgyűlés TOP döntéshozóként a hazai forrásokon túl nagyon jelentős közútfejlesztéseket tud megvalósítani a megye által biztosított forrásokból is. Ilyen a Kálóz és a Soponyai útfejlesztés, a 6307-es út, amely nagy áttörést jelent, hiszen egy korábbi évekre visszanyúló, le nem zárt csatorna beruházás akadályát is meg kellett szűntetni a sikeres megvalósításhoz – hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián.

Fejér megye azon szerencsés megyékhez tartozik, amely a TOP forrásai kiegészítéseként négy milliárd forint plusz forrást kapott a déli térség 4, 5 számjegyű útfejlesztéséhez Varga Gábor és Galambos Dénes országgyűlési képviselőkkel való közös lobbi tevékenységünknek köszönhetően. Ebből a fejlesztési keretből tud megvalósulni a Dunaújváros-Mezőfalva, Mezőfalva-Sárbogárd úthálózat fejlesztése, ez a 6219-es út, amely megvalósulását, – tudtuk meg a Közút beszámolójából-jövő tavaszra tervezik. Nagyon fontos úthálózat fejlesztésünk a 8126-os, melyet szintén TOP forrásból valósítunk meg Söréd – Zámoly, Zámoly- Csákvár közötti 23,7 km-es szakaszokon.

A Közút beszámolt a mai ülésen a TOP-os forrásokon kívüli megyei útfejlesztésekről is: mind a 81-es főút Mór és a megyehatár közti szakasza, mind a 62-es út befejezéséről. A megyei közgyűlés tagjaival egyöntetűen köszönetünket fejeztük ki a Magyar Közútnak a megyei közúthálózat fejlesztéséért és az operatív együttműködésért. A jövő évben induló Modern Faluprogram esetében újabb források kerülnek a megye közúthálózatának fejlesztésére, így ez a már elindult pozitív folyamat a megyében folytatódni fog a jövőben is, mely fejlesztési munkálatokhoz kérem a lakosság türelmét.”- tette hozzá Dr. Molnár Krisztián.

A mai közgyűlésen a költségvetés módosításokról is döntött a testület, többek között elnöki támogatások odaítélését hagyta jóvá: például a Fejér Megyei Szent György Egyetemi és Oktató Kórház szakmai útjához biztosított háromszázezer forintos támogatást a közgyűlés.

„A technikai döntéseken túl zárt ülés keretében nagyon fontos, nyolc település többletforrás igényléséről hoztunk döntéseket. Hat település esetében egyértelműen megalapozott többletforrás igénylést állapítottunk meg, egyet elutasított és egyet részben támogatásra javasolt a Közgyűlés. Mostantól várhatóan gyakorlat lesz, hogy rendkívüli közgyűlésen tárgyaljuk majd a települések többletforrás biztosításának igényét az év végéig, mert nem szeretnénk, ha bárminemű késlekedés megakasztaná a pályázatok megvalósulását.”- hangsúlyozta az elnök.

Forrás: Fejér Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Fejér megye, közgyűlés, Molnár Krisztián, önkormányzat, TOP
Close